Най-мощния военен алианс в света

Най-мощния военен алианс в света
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    30.10.2020
  • Share:

Авторът се плаши от перспективата за военен алианс между Русия и Китай, от военната мощ на този съюз. Излиза, че той е сравним с този на САЩ. А само преди няколко години всички анализатори отхвърляха възможността от подобен алианс РФ-КНР.

 

 Daily Express: Русия и Китай намекват за създаването на най-мощния военен алианс в света - по-силен от САЩ

 

 

Китай и Русия могат да обединят силите си, като създадат военен съюз, по-силен от САЩ. Това предположение беше направено от руския президент Владимир Путин.

Съюзът между армиите на двете страни ще превъзхожда американската армия и съотношението ще бъде около две към едно. Китайско-руският съюз ще има три пъти повече танкове и кораби, както и повече ядрени оръжия.

Путин намекна за потенциален съюз между Русия и Китай, които имат третата и втората най-мощни армии в света. И двете страни враждуват със САЩ, а Москва е обвинена в намеса в предстоящите избори в Америка.

Руското президент направи това изявление в четвъртък по време на видеоконференция.

Той каза: «Винаги сме твърдели, че нашите отношения са достигнали такава степен на взаимодействие и доверие, че нямаме нужда от подобен съюз, но теоретично е напълно възможно да си представим подобно нещо.»

Говорителят на китайското външно министерство (КНР) Чжао Лицзян приветства идеята за подобен потенциален съюз. Той каза, че няма ограничения във връзките между двете страни.

В реч пред репортери в петък Чжао Лицзян заяви:

„Няма ограничение за традиционното приятелство между Китай и Русия и няма забранени зони за разширяване на нашето сътрудничество. Под стратегическото ръководство на президента Си Дзинпин и президента Путин нараства политическото доверие и стратегическото взаимодействие между двете страни.»

Министърътът на отбраната на САЩ Марк Еспър от своя страна заяви:

„Основните ни съперници Китай и Русия бързо модернизират своите въоръжени сили и използват нарастващата си сила, за да се противопоставят на международното право, да нарушат суверенитета на малките държави и да променят баланса на силите в своя полза“.

Путин обаче подчерта, че все още иска нова сделка за ядрените оръжия, тъй като СНВ III изтича през февруари. Той каза:

„Въпросът е, кое е по-добре: да запазим сегашното споразумение такова, каквото е, и да започнем предметно да говорим за неговото заместване и след това да се опитаме да намерим някакъв компромис в рамките на една година — или да загубим изцяло това споразумение и да ни оставите Съединените щати и Русия, а в същото време целият свят като цяло, практически без никаква правна база, ограничаваща надпреварата във въоръжаването. Мисля, че вторият вариант е много по-лош от първия.»

По-нататък президентът добави:

„Ако нашите партньори решат, че той не е необходим, добре, нека бъде така, не можем да ги задържим. Нашата сигурност, сигурността на Русия няма да пострада от това, особено след като разполагаме с най-модерните оръжейни системи».

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа