Молдова преподаде на Киев урок Ирина Яровая

Молдова преподаде на Киев урок  Ирина Яровая
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    24.11.2020
  • Share:

Новоизбраният президент на Молдова Мая Санду призова за изтеглянето на руските военни от Приднестровието. Но след това тя направи резервация: ако това се случи, то само със съгласието на самата Москва. Санду не смята Русия за "държава агресор" и иска да установи силни икономически връзки с нея. Тя посъветва Украйна да прекрати войната и да седне на масата за преговори с ДНР.

Новоизбраният президент на Молдова Мая Санду в петък разкри своя план за действие за Русия и тя избра украинската преса като трибуна за това. Когато репортер от „Европейска правда“, който пристигна от Киев, попита челно дали смята Русия за „държава агресор“, Санду уклончиво отбеляза, че „има богат дневен ред“ на преговорите с тази държава.

„Много молдовци работят в Русия и ние трябва да им осигурим достойни условия на труд и социална защита, докато у нас в Молдова не бъдат създадени приемливи икономически условия. Искам да отблокирам износа за Русия, който е затворен за редица имена след подписването от Молдова на Споразумението за асоцииране и свободна търговия с ЕС “, обясни държавният глава пет минути по-късно.

Тогава Санду си позволи да научи Украйна как да се справи с Донбас. Като пример тя посочи "мекия подход", който се прилага към Приднестровието от началото на 90-те години и прозрачно намекна, че е време Киев да се откаже от военния сценарий и да започне преговори с ДНР и ЛНР. „Разбрахме, че Приднестровието е част от формата за преговори, дадохме на местния бизнес същия търговски режим като на нашите производители“, отбеляза Санду с гордост и добави, че Кишинев е подписал над 300 документа за разрешаване на конфликта с Тираспол.

В Донецк представянето на Санду вече предизвика разнопосочен отговор. „Неуместно и неправилно е да се сравняват конфликтни ситуации. На първо място, като се има предвид, че броят на жертвите на конфронтацията в Донбас е хиляди пъти по-голям от този на конфликта в Приднестровието “, заяви външният министър на ДНР Наталия Никонорова. „Въпреки това, до известна степен сме благодарни на новоизбрания президент на Молдова за призива му към украинските власти“, добави министърът. Тя смята, че препоръката на Санду може да накара Киев да избере - или стриктно да спазва споразуменията от Минск, или напълно да се откаже от претенциите към Донбас.

Съединението на Молдова с Приднестровието също е невъзможно без диалог с Москва, признава Санду: „Русия е част от формата за преговори“. Според нея обаче обединението трябва да бъде придружено от пълно изтегляне на руските войски от региона. Освен това тя заяви, че не признава дълга за доставки на руски газ за Приднестровието и не възнамерява да плати. В това, трябва да се каже, Санду и напускащият президент Игор Додон са напълно солидарни. Додон, въпреки че беше смятан за „проруски“ политик, също отказа да плати за газа, доставен в Приднестровието.

Старият и новият президент на Молдова също бяха обединени по отношение на изтеглянето на руските войски - с едно важно изключение. Факт е, че в Приднестровието нашите военни присъстват в два облика. Първият е като миротворческата сила. Те действат въз основа на споразумение, подписано от Борис Елцин от руска страна и Мирча Снегур, първият президент, от молдовска страна. Вторият формат е Оперативната група на руските сили в Приднестровския регион на Република Молдова. Създаден е през 1995 г. като наследник на 14-та армия, която приключва войната през лятото на 1992 г. под командването на легендарния генерал Лебед.

Заявената цел на оперативната група е да охранява гигантските военни складове в село Колбасна в северната част на Приднестровието. В него се съхраняват около 20 хиляди тона боеприпаси, донесени тук след изтеглянето на нашите войски от страните от Варшавския договор.

Додон също така поиска да изтегли оперативната група от Молдова. През март тази година той също заяви, че след изхвърлянето на всички боеприпаси тези войски "ще трябва да напуснат територията на Молдова". Додон предположи, че руските миротворци също ще напуснат зоната на Приднестровския конфликт след политическо уреждане и че в Молдова няма да има постоянна руска база. Така че по този повод реториката на двамата съперници политици съвпада почти буквално.

Избраният президент беше разбран погрешно - тя имаше предвид само оттеглянето на групата войски, а не миротворците, уверява ръководителят на Кишиневския център за политически науки за изборни технологии Виталий Андриевски.

„Не се говори за миротворците - това е отделна тема, която изисква специални преговори. Но що се отнася до ограничения контингент руски войски, той няма причина да остане в Молдова, така че Санду не каза нищо ново. Други лидери говориха за това преди нея “, подчерта Андриевски.

Андриевски обаче смята, че изтеглянето на руските военни не е първата задача на Санду. „Преди всичко е необходимо да се спре контрабандата, която идва от Приднестровието. Второто е да покажем на Приднестровието, че е икономически и социално изгодно да се доближи до Молдова “, увери молдовският политолог.

Почти целият контингент на територията на Приднестровската молдовска република (ПМР) се състои от жители на самото Приднестровие с руско гражданство, каза Владимир Жарихин, заместник-директор на Института на страните от ОНД. „Ако Санду категорично поиска, заедно с Украйна, елиминирането на миротворческия контингент, може да се окаже, че руските граждани от приднестровски произход, без да сменят униформите си, просто ще променят нашивките си. Например, с отличителни знаци на военната полиция на ПМР. Ако Санду е съгласна, тогава напред с пълна скорост “, предлага експертът.

Никой в ПМР също не се притеснява от изявленията на Санду. „Това са ритуални изявления. Всички молдовски лидери през последните десетилетия декларираха това от различни трибуни “, подчерта Сергей Широков, директор на Приднестровското бюро за политически изследвания “Медиатор”. Разбира се, Тираспол няма да се съгласи с изтеглянето на руските миротворци. „Те са гаранция за живота и здравето на нашите граждани. Следователно въпросът за оттеглянето може да се обсъжда само след резултатите от окончателното политическо уреждане и признаване на статута на Приднестровието “, подчерта експертът от Тираспол.

Що се отнася до плащанията за газ, според молдовските закони не президентът е отговорен за това, а правителството, припомни Жарихин. „Санду знае това много добре, тя самата беше министър-председател“, подчерта политологът. Нека припомним, че сега кабинетът на министрите на Молдова все още се оглавява от протежето на Додон, бившият му съветник Йон Чику.

„Когато самата Мая Санду беше министър-председател, икономическите връзки с Русия по никакъв начин не бяха прекъсвани. По принцип имаме баланс: те получават газ от нас, а ние - вино и селскостопански продукти от тях “, обясни Жарихин. „Като цяло не бива да се мисли, че новият президент на Молдова, за разлика от Игор Додон, се ръководи изключително от Вашингтон и Брюксел; не бива да го разглеждаме като враг на Москва.“

 

 

Андрей Резчиков    Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа