САЩ губят челна позиция

Бъдещето на Съединените щати зависи от способността им в този бурен 21 век да отговори на военните предизвикателства от страни като Китай, Русия, Северна Корея и Иран, пише авторът, съмнявайки се боеспособността на Щатите след аналитичен отчет на един мозъчен център.

 

Въоръжените сили на САЩ губят челна позиция

 

Съгласно публикувания неотдавна от Heritage Foundation индекс на военната сила на САЩ за 2021 (2021 Index of US. Military Strength), американските въоръжени сили не са способни в пълна сили да обезпечат защита на жизнено важните национални интереси на Америка.

Индексът е авторитетен и изчерпателен анализ на военната сила на САЩ и оперативната обстановка в света, които са от значение за жизненоважните национални интереси на Америка, и заплахите, пред които са изправени САЩ в резултат на действията на американските противници.

Военноморските сили не отговарят напълно на изискванията, тъй като се нуждаят от 400 кораба, за да изпълнят съществуващите задачи, а днес американският флот се състои от 300 застаряващи кораба, които не са в състояние да защитят националните интереси на Америка, а необходимите ремонти водят до твърде много натоварване в корабостроителницата.

Морската пехота също получи оценка „среден“ в индекса за 2021 г., но това всъщност е леко подобрение, тъй като беше оценена със „слаб“ в индекса за 2020 г.

Сухопътните войски — като цяло оценката им е «слаб», макар да са оценени със «среден», защото могат да формират само 35 от 50-те бригадни тактически групи, необходими за защита на американските интереси.

Възможностите на военновъздушните сили получиха посредствена оценка поради липсата на пилоти, които да осигурят в количествено и качествено отношение изискванията към бойните способности на авиацията, необходими във военновременни условия.

Здравият разум ни казва, че бойните пилоти трябва да имат средно три или повече излитания на седмица, както и 200 летателни часа годишно, за да достигнат нивото, необходимо за оцеляване в битка.

Индексът за 2021 г. показва, че американската военна мощ не е в състояние да защити интересите на Америка и нейните партньори в конфликт, който ще се проведе на няколко фронта по целия свят.

Русия увеличава своя ядрен арсенал и подводен флот. Тя продължава да поставя като приоритет възстановяването на въоръжените си сили и финансирането на военните операции в чужбина. Русия се опитва да забие клин между страните-членки на НАТО.

Китай и Русия провеждат съвместни военни учения в Балтийско море…

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа