Nasdaq изхвърля от борсата компании, ръководени само от бели хетеросексуални мъже

Ден след назначаването единствено на жени в екипа за комуникации на Белия дом американската компания притежател на фондовата борса NASDAQ предлага необичайно изискване към бордовете на директорите на повечето листвани компании. Nasdaq ще изисква в управлението им да има най-малко двама души, които не са бели мъже. Единият директор трябва да се самоопределя като жена, другият - като представител на малцинство (т.е. чернокож, латиноамериканец, гей, лесбийка, бисексуален, трансджендър). Ако дадено дружество не отговаря на изискванията, акциите на компанията може да бъдат премахнати от борсата.

 

 

Nasdaq съобщи (вижте съобщението ѝ ТУК) предложението си днес и го обясни с желанието си за разнообразие на върха в компаниите в САЩ.

Правилото все още не е въведено. То първо трябва да бъде одобрено от американската Комисия по търговия с ценни книжа и борси, където вече е внесено.

Новите правила ще изискват повечето регистрирани компании да ги спазят или публично да обяснят защо не могат да назначат жена и представител на малцинство в бордовете си. Всички компании трябва да имат поне един директор жена или представител на малцинство в рамките на две години от въвеждането на изискването. Чуждестранните и по-малките компании ще имат по-голяма свобода на избора - те ще могат да назначат две жени в бордовете си.

Около 1/4 от компаниите и в момента отговарят на предложения стандарт, пише Bloomberg.

Ако дадено дружество не отговаря на изискванията, акциите на компанията може да бъдат премахнати от борсата.

NASDAQ е фондова борса в САЩ, специализирана за акциите на високотехнологични компании – производство на хардуер, софтуер и др. Открита през 1971 г. Борсата е домът на съставния Индекс NASDAQ Composite, един от най-важните борсови индекси в света. NASDAQ Composite включва над 3000 акции и представя някои от най-големите световни технологични компании. NASDAQ-100 е Индекс на 100-те най-големи нефинансови компании, листвани на борсата NASDAQ от широк диапазон отрасли, включително технология, търговия на дребно, здравеопазване, медии и биотехнология.

 

OFFNews.bg

Станете почитател на Класа