Теолог: Грях е да ядем месо

Теолог: Грях е да ядем месо
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    04.12.2020
  • Share:

"Когато се отнасям към животните така, сякаш са някакъв полуфабрикат, цялата ми душа загрубява, нещо в мен самия умира." Разговор с германския теолог Райнер Хагенкорд за консумацията на месо, вината и морала.

 

 

 

ДВ: Всяка година в Германия се колят над 750 милиона животни. Вие твърдите, че от християнска гледна точка това е много проблематично. Защо?

Райнер Хагенкорд: Като теолог аз твърдя, че нашата система на индустриално месопроизводство е изградена на базата на структурен грях. От тази система губят всички - земята, въздухът, животните, водите, биологичното разнообразие, работещите. Единствените, които печелят от тази система, са месопроизводството и фармацевтичната индустрия. Теология, която въздига човека до венец на творението, а деградира природата до обикновен склад за ресурси, е съотговорна за екологичната катастрофа.

ДВ: Eкологията играе централна роля във Вашите проповеди. Как се приемат?

Хагенкорд: Постоянно забелязвам, че на много хора изобщо не им е позната системата на индустриално месопроизводство и нейните мащаби. Мнозина не знаят и това, че тропическите гори се изсичат, за да бъде утолен гладът за евтино месо в индустриалните държави. И тогава засягам въпроса за вината, като не изключвам и себе си, защото в случая става дума за една система, а не за вината на отделен човек.

ДВ: Коя система имате предвид?

Хагенкорд: Скандалът в най-голямото месопреработвателно предприятие в Германия „Тьонис“ показа не само трагедията на животните, но и драмата на хората, които са държани там като роби. Когато се отнасям към животните така, сякаш са някакъв полуфабрикат за месната индустрия, цялата ми душа загрубява, нещо в мен самия умира.

 

Кланица в Германия

 

През 2019 година оборотът на кланиците и месопреработвателните предприятия в Германия е възлизал на 42,5 млрд. евро

ДВ: Какво означава това за онези от нас, които консумират месо?

Хагенкорд: За разлика от животните, човекът винаги има избор. Ние можем да се откажем от консумацията на месо и да изберем един по-ненасилствен начин на съществуване. Според мен, вече няма морален аргумент, който да оправдава консумацията на месо.

ДВ: Означава ли това, че щом ядеш месо, значи не си добър християнин?

Хагенкорд: Да, това наистина е проблем. Но аз нямам намерение да казвам на хората: правете това или не правете онова. Църквата прекалено дълго се е представяла за морална инстанция. Аз просто събирам факти и ги показвам на хората. Като теолог и човек, обърнат към Бога, не мога да разбера как една религия, която твърди, че се основава на милосърдието, солидарността и съпричастието, отказва да прилага тези принципи спрямо животните.

ДВ: Християнството следва примера на Исус. Знаем ли дали той е консумирал месо?

Хагенкорд: Библията не ни казва, че Исус е бил вегетарианец. Но какво яде той на тайната вечеря? Хляб. Исус яде хляб, а не месо. Историци разказват освен това, че на определени празници храмът в Ерусалим се е превръщал в гигантска кланица. Цялата религиозна каста, цял Ерусалим е живеел от такива кланета. Но ето, че се появява мъжът от Назарет и казва: „Това, което вършите, е богохулство“.

ДВ: Вие сте вегетарианец, но ядете млечни продукти. А както знаем, животни се колят и за нуждите на млечната промишленост. Това не Ви ли притеснява?

Хагенкорд: Да, притеснява ме, но засега не мога да се откажа от млякото и сиренето. С това поемам вина върху себе си. Намирам се в голям конфликт, защото знам, че действам грешно и искам да се поправя. Затова като свещеник никога не бих сочил укоризнено с пръст към другите. Аз съм грешен човек, а живея заедно с животни, които нямат грях. Това само засилва моето уважение към тези създания. И някой ден със сигурност ще успея да кажа: „Не искам да ям моите побратими“.

 

 

Тези пет знаменитости са били вегетарианци

 

 

Ексцентричният учен едва в напреднала възраст се отказва от месото. Изглежда обаче, че и преди е имал угризения на съвестта. Винаги ми се е струвало, че човек не е роден да бъде хищник, четем в едно писмо, написано от Алберт Айнщайн.

 

Алберт Айнщайн

  • Ексцентричният учен едва в напреднала възраст се отказва от месото. Изглежда обаче, че и преди е имал угризения на съвестта. "Винаги ми се е струвало, че човек не е роден да бъде хищник", четем в едно писмо, написано от Алберт Айнщайн.

Роденият в Берлин учен минава за един от най-значимите изследователи в историята. Той се отказва от месото не само от уважение към животните, а и от екологична гледна точка. Там, където живее един ловец, биха могли да живеят десет овчари, сто земеделци и хиляда градинари, пише той.

Александър фон Хумболт

  • Роденият в Берлин учен минава за един от най-значимите изследователи в историята. Той се отказва от месото не само от уважение към животните, а и от екологична гледна точка. "Там, където живее един ловец, биха могли да живеят десет овчари, сто земеделци и хиляда градинари", пише той.

Той минава за титан сред руските писатели. Лев Толстой променя радикално начина си на живот в напреднала възраст. Спира да консумира не само месо, но и алкохол и цигари. Искал е и да мисионерства. Веднъж казал на една своя леля следното: Искаш пилешко? Ние сме ти донесли всичко, за да си го приготвиш сама. И ѝ сервирал жива кокошка и един нож.

Лев Толстой

  • Той минава за титан сред руските писатели. Лев Толстой променя радикално начина си на живот в напреднала възраст. Спира да консумира не само месо, но и алкохол и цигари. Искал е и да мисионерства. Веднъж казал на една своя леля следното: "Искаш пилешко? Ние сме ти донесли всичко, за да си го приготвиш сама". И ѝ сервирал жива кокошка и един нож.

Той става вегетарианец от загриженост за здравето си - както за физическото, така и за духовното си състояние. Писателят и поет Йохан Волфганг фон Гьоте е вярвал, че вегетарианската храна насърчава здравата и трезва мисъл.

Йохан Волфганг фон Гьоте

  • Той става вегетарианец от загриженост за здравето си - както за физическото, така и за духовното си състояние. Писателят и поет Йохан Волфганг фон Гьоте е вярвал, че вегетарианската храна насърчава здравата и трезва мисъл.

Едва ли има сфера, в която той да не е изпъквал като гений: роденият през 1452 година Леонардо да Винчи е бил художник, архитект, учен, изобретател и философ. Той е оставил на хората след себе си и своите пророчества. Ще дойде време, когато хората като мен ще гледат на убийците на животни със същите очи, с които гледат днес на убийците на хора.

Леонардо да Винчи

  • Едва ли има сфера, в която той да не е изпъквал като гений: роденият през 1452 година Леонардо да Винчи е бил художник, архитект, учен, изобретател и философ. Той е оставил на хората след себе си и своите пророчества. "Ще дойде време, когато хората като мен ще гледат на убийците на животни със същите очи, с които гледат днес на убийците на хора."

Станете почитател на Класа