Западът прави бизнес на чужди войни. Кой въоръжава Азербайджан въпреки съществуващите забрани?

Западът прави бизнес на чужди войни. Кой въоръжава Азербайджан въпреки съществуващите забрани?
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    21.01.2021
  • Share:

Азербайджан купува оръжия от членове на НАТО и ги използва по време на конфликта в Нагорни Карабах

Предприятия от Чехия, Словакия и Израел са замесени в незаконна схема, позволяваща въоръжаването на Азербайджан въпреки съществуващите забрани.

 

 

Уви, в наше време никой не е отменил справедливостта на популярната народна поговорка: „за кого война, а за кого родна майка“.

 

Печеленето на пари от чужд конфликт, особено ако една от заинтересованите страни се слави с богати запаси от въглеводороди, все още не се счита за срамно за онези, които са лишени от съвест.

 

Актуалността на тази теза беше потвърдена от скорошно журналистическо разследване, което успя да разкрие схемата на доставки на чешко артилерийско оръжие за Азербайджан, докато участва в конфликта в Карабах.

 

Струва си да се припомни, че Чехия -е член на НАТО, а съгласно вътрешните директиви на алианса на държавите, участващи в Северноатлантическия договор, се препоръчва да не доставят оръжие на никоя от страните в конфликта и доскоро никой от членовете на блока не е нарушил това неписано правило.

 

Уви, хитроумните бизнесмени бяха подведени от тщеславието на азербайджанските военни.

Още през 2018 година в една от рекламите на азербайджанската армия се появи военно оборудване чешко производство, оборудвано с гаубици и реактивни системи за залпов огън (РСЗО).

 

Веднага след като тази информация достигна до чешката общественост предизвика вълна от протести. Като се вземе предвид ембаргото на ООН, ЕС и ОССЕ за продажбата на оръжие на Азербайджан, чешката страна побърза да опровергае тази информация.

 

Според изявлението на ръководството на републиката в експортните визи на компанията Czechoslovak Group

Израел е посочен като крайна дестинация на военните превозни средства Татра.

 

И тук започва най-интересното: в резултат на журналистическото разследване стана възможно да се докаже, че чешката компания Real Trade Praha и словашката MSM Martin, собственост на Czechoslovak Group са участвали в процеса на покупко-продажба и преоборудване, и преди това са се опитвали да получат разрешение за снабдяване на Азербайджан с гаубици и ракетни снаряди, но без резултат. Този път обаче нещата се случват така: От Чехия в Израел са извозени 54 военни превозни средства "Татра".

 

Пристигайки по местоназначение, те са дооборудвани с израелски телекомуникационни системи и системи за дистанционно управление на израелската компания Elbit systems Land и C4i за 12 часа, след което са прехвърлени в Словакия.

 

Освен това специалистите на MSM Martin оборудват товара с гаубици Dana M-1 ракетни установки РСЗО Vampir RM-70, след което техиката е експортирана директно за крайния клиент -Азербайджан.

 

Трансферите са извършени от азербайджанската авиокомпания Silk Way под дипломатическо прикритие. Прави впечатление, че лицензията за внос, издадена на MSM Martin от Министерството на икономиката на Словакия, изброява 54 автомобила Tatra от израелската компания Elbit systems Land и C4i.

 

Тоест точно толкова, колкото Чехия достави тези автомобили на Израел.

 

Важно е да се отбележи, че тъй като разрешенията за износ на оръжия за Чешката република се издават от Министерството на промишлеността и търговията въз основа на положително становище на министерствата на отбраната, външните работи и вътрешните работи, е съвсем очевидно, че чешките власти са дали положителното си становище относно износа на военна техника за Азербайджан.

 

И въпреки факта, че всички тези министерства, като едно, първоначално твърдяха, че износът се извършва за Израел, в лиценза за доставка, заедно с името на израелската компания, беше посочено и Министерството на отбраната на Азербайджан. По този начин е съвсем очевидно, че когато става въпрос за такива стратегически неща като оръжия и петрол, винаги ще има предприемчиви бизнесмени и корумпирани чиновници, които с лекота ще си затварят очите за съществуващото ембарго и международните норми и още повече за моралната страна на подобни сделки.

 

И в резултат на подобни мътни схеми умират мирни, невинни хора - в Нагорни Карабах, в Сирия, в Либия, в Донбас. В този случай обаче, уви, влиза в сила друга цинична народна мъдрост: парите не миришат...

Станете почитател на Класа