Сравниха Байдън с Горбачов

Сравниха Байдън с Горбачов
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    22.01.2021
  • Share:

Независимо колко успешни са политиките на администрацията на Джо Байдън, Съединените щати навлизат в етап на неуправляемост.

 

Сравниха Байдън с Горбачов

 


Понастоящем американската политическа система е под огромен натиск, казва Харолд Джеймс, историк от Принстънския университет. Историята показва, че подобни кризи в други страни са завършвали много зле.

 

„Тук има поразителни паралели със страните, които се разпадат или са на ръба на гражданската война: САЩ в началото на 60-те, Германия след 1919 или Съветският съюз в началото на 90-те.

 

Пучовете и превратите принадлежат на този свят — не забравяйте преврата от август 1991 г. срещу Горбачов, твърди историкът, сравнявайки първия президент на СССР с Байдън. — Съветският съюз потушаваше етническите конфликти, които след това избухваха и тласкаха обществото към насилие и дезинтеграция. Езикът и действията на президентството на Тръмп разду дългогодишното расово разделение, характеризиращо се с неравен достъп до физически, финансови, академични и политически ресурси.»

 

Брайън Шафнър, професор по политически науки в университета „Тафтс“, смята, че бъдещето на Америка зависи от „дали републиканските политици ще се върнат към безусловната привързаност към демократичните норми или ще изберат да продължат по пътя на Тръмпизма“.

 

Той призна, че събитията от последните години показват колко трудно е за Щатите да се откажат от утвърдения расизъм и етноцентризъм. Тези фактори са причината за разделението между двете партии.

 

Кевин Арсено, професор по политически науки в университета Темпъл, има съмнения относно перспективите за междупартийно сътрудничество. Причината за кризата обаче, според него, е, че някои американци просто не вярват в легитимността на последните избори.

 

„Когато значителна част от страната не вярва, че управляващата партия е законно избрана, това намалява подкрепата за системата и увеличава вероятността от насилие. Ако част от Републиканската партия продължи да популяризира неверни твърдения за изборните резултати, това ще допринесе само за това, което видяхме на 6 януари“, заяви политологът.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа