Русия заплаши несговорчивата Европа

Русия заплаши несговорчивата Европа
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    26.01.2021
  • Share:

Работната среща между руския президент Владимир Путин и изпълнителния директор на «Газпром» Алексей Милер, не изясни ситуацията с газопровода «Северен поток 2». По-скоро в отворената част на разговора им темата за СП-2 изобщо не беше засегната: те разговаряха за проблемите с газификацията на руските региони, особено в селските райони, преминаването през зимата на максимално предлагане на синьото злато на потребителите на външния (особено на китайския) и вътрешния пазари, а също резултатите от 2020 г.

 

"Путинското джудо": Русия заплаши несговорчивата Европа с пресъхване на газовите потоци

 

 

Така очертаният дневен ред изглежда донякъде необичаен. Освен това публикуваният преди ден проспект за емисиите на еврооблигациите на Газпром съдържа информация, че допълнителните политически рискове, пред които е изправена руската корпорация в различни региони на света, могат да доведат до промени в програмите за изпълнение на определени проекти. Темата — както бе подадена от Ройтерс, веднага проектира тези думи върху ситуацията със строителството на Северен поток 2, интерпретирайки ги в смисъл, че компанията на Милер вече е готова да спре или дори да отмени този проект — беше активно подхваната както от чуждестранните, така и руските средства за масова информация.

 

Никой не обърна внимание на факта, че в същия проспект беше обявено изграждането на газопровода по дъното на Балтийско море, което трябва да бъде завършено възможно най-скоро — „веднага щом стане разумно възможно“ — никой не обърна внимание и на последващите обяснения на „Газпром“. И това е разбираемо, тъй като през годините на антируските санкции на колективния Запад се появиха много сериозни съмнения относно тяхната ефективност, а доказателствата за противното са от голямо значение, особено във връзка с настоящия крах на американската демокрация.

 

На фона на широкото и рязко покачване на цените на природния и втечнения газ, за ​​„Газпром“ и Русия беше изключително изгодно допълнително да стимулира този процес в стил «путинско джудо», използвайки действията на противника срещу него самия.

 

Тоест не да започне да опровергава версиите на Reuters and Co, като уверява всички за изключителната стойност на СП-2 за Русия, а да увеличи допълнително съмненията за това.

 

Всъщност, според постоянно циркулиращата, макар и непроверена информация, цялата суматоха около втория «Северен поток» е свързана с изключителния търговски успех на Първи поток. Западните партньори на Газпром «внезапно» решиха да преразгледат в тяхна полза както инвестиционното споразумение, така и условията за експлоатация на СП-2.

 

Включвайки към това преразглеждане и прословутите политически рискове, произлизащи в голямата си част от САЩ, а също от страните от Източна Европа, от рода на Украйна, Полша, Словакия и т.н., претендентите за контрол над новата газова тръба, видимо, планираха да разиграят класическата схема «на доброто и лошото ченге», но тук, както се казва, мотиката ги удари по челото.

 

Русия, понасяйки твърде значителни финансови загуби, не тръгна на отстъпки пред «приятелите» от световните енергийни гиганти.

 

А сега, както виждаме, няма против да смени с тях ролите си — от заподозрян и обвиняем да се превърне в следовател.

 

Добър или лош — в зависимост от ситуацията.

 

Нещо от този род: «темата за експорта на синьото злато в европейско направление вече не ни интересува толкова: руският газ има потребители и на азиатския (на първо място Китай, но не само) пазар, а и вътре в страната».

 

За който не си спомня, да припомня: налице са «Силата на Сибир», доставката на втечнен газ от Ямала по Северия морски път, развитието на руската химическа промишлеост в Далечния Изток, а сега и разширяване на програмата за газификация  на руските региони.

 

Чрез това на европейските потребители трябва да им стане ясно, че е налице заплаха от «пресъхване» на потоците от дадения енергоносител.

 

Това «пресъхване» е особено заплашително от гледна точка на балансирането на пиковете и провалите на «зелената» енергетика, на която официално, на законодателно ниво», решиха в близките 25-30 години да преминат страните от Европа.

 

Без руския газ този преход се превръща принципно в нереализуем.

 

Т.е. «Пазете тръбата», драги европейци!

 

Ако не искате да се превърнете в айсберг — т.е. в огромен леден плаващ блок.

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа