САЩ спират превратите, ще бъдат пример за демокрация

САЩ спират превратите, ще бъдат пример за демокрация
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.03.2021
  • Share:

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призна, че традиционните американски методи за „насърчаване на демокрацията“ в света вече не работят и предложи нов начин. Това той направи в обръщение към нацията по телевизията. Всъщност това беше програмна реч за външната политика на САЩ.

 

 Държавният секретар поясни, че не става въпрос за факта, че САЩ ще откажат да подкрепят демокрацията - това не може да бъде. Но според него са необходими нови методи, тъй като предишните не са дали желаните резултати.

"Няма да насърчаваме демокрацията чрез скъпи военни операции или сваляне на авторитарни режими със сила. В миналото сме опитвали такава тактика и, независимо от добрите намерения, тя не е проработила", каза Блинкен. Новата администрация на Белия дом ще насърчава демокрацията чрез пример – САЩ ще е този пример. Ще се работи главно по дипломатически път, стана ясно още. Това ще бъде най-добрият стимул за демокрация, обясни Антъни Блинкен.


.


Американски военни части.

 

Той допълни, че основното предизвикателство пред Съединените щати не е Русия, заедно с Иран и Северна Корея, а Китай.

 

САЩ са достатъчно силни за да конкурират успешно Китай. Отношенията ни с Пекин ще следват пътя на сътрудничество, когато е възможно, и в дух на съперничество, когато е необходимо, допълни Блинкен.

Станете почитател на Класа