Киев провокира война в Донбас

Киев провокира война в Донбас
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.03.2021
  • Share:

На силите на ДНР и ЛНР е наредено да потушат огневите точки на въоръжените сили на Украйна. Това е реакцията на мащабния обстрел, нанесен от украинските войски в южната част на ДНР. Киев тегли тежко оръжие към фронтовата линия, механизирани и въздушно-десантни бригади са разположени по цялата линия на контакт. Готови ли са републиките на Донбас да отблъснат настъпление, ако въоръжените сили на Украйна получат заповед за пробив?

 

Руският пълномощен представител в контактната група Борис Гризлов призова в сряда Киев да се върне към спазването на режима на прекратяване на огъня. „Наблюдателите регистрират нов обстрел на Донбас, потвърждават изтеглянето на допълнителни сили и средства на въоръжените сили на Украйна и разполагането на военна техника на въоръжените сили на Украйна в жилищни райони“, каза Гризлов след срещата на групата. Постоянният представител добави, че украинските власти са свели до нула повечето от предварително договорените гаранции за сигурност и "провокират военна ескалация на конфликта".

 

Поделенията на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в сряда вечерта подложиха едно от селата в южната част на ДНР на масивен обстрел. „Обстрелът е регистриран в периода от 03:15 до 03:56. Огънят е насочен в посока село Ленинское от посоката на населеното място Водяное, контролирано от украинските военни. Изстреляни са общо 100 мини с калибър 82 мм “, съобщава мисията на ДНРД в Съвместния център за контрол и координация на режима на прекратяване на огъня. Все още няма информация за жертви и разрушения.

 

След това на военните на Донецка народна република (ДНР) бе позволено да открият огън срещу огневите точки на въоръжените сили на Украйна, съобщи в сряда командването на народната милиция на самопровъзгласилата се република. "Поделенията на народната милиция получиха разрешение да провеждат превантивен огън за унищожаване на вражеските огневи точки", заяви пресслужбата на милицията.

 

Ден по-рано народната милиция от съседната Луганска народна република регистрира пристигането на тежко оръжие на въоръжените сили на Украйна на ЖП гара Рубежное, разположена в фронтовата зона на Донбас. „В зоната на отговорност на 14-та бригада на украинските въоръжени сили на железопътната гара в село Рубежное, 17 152-мм самоходни гаубици 2С19 МСТА-С и четири 100-мм противотанкови оръдия MT-12 „Рапира“ бяха разположени”, каза офицер Иван Филипоненко. Според него този факт се потвърждава в доклада им от 1 март от наблюдатели на Специалната мисия за наблюдение на ОССЕ. Подобни действия на украинските военни нарушават режима на прекратяване на огъня, припомни той.

 

Представителят на ЛНР в контактната група Родион Мирошник отбелязва, че ситуацията ескалира веднага след 19 февруари, когато се проведе заседание на Съвета за национална сигурност на Украйна. „Украинските войски използват тежко оръжие, миномети и гранатомети. Буквално днес, от три часа сутринта до пет сутринта, над сто мини с калибър 82 мм влетяха в селището Ленинское на територията на Донецка народна република от посоката на село Водяное, контролирано от украинските военни.

 

Такива атаки не се случват без заповед от висшето команда. Несъмнено е получена заповед от Киев да се ескалира в определени секции на ЛНР и ДНР, да се откаже да се съобрази с режима на прекратяване на огъня “, каза Мирошник.

 

Според него корпусът на ЛНР и ДНР не е отстранен от бойно дежурство по време на прекратяването на огъня, поради което в режима на тяхната служба сега не се извършват промени. „Никой няма да позволи да се играе на стрелбище, когато селища и хора се обстрелват безнаказано. Когато не стрелят по нас, ние също не стреляме. И ако стрелят сега, ще получат отговор. Никой няма да бъде невинна жертва“, увери Мирошник. "Всъщност Украйна вече е нарушила задълженията си по допълнителни мерки, подписани през юли“, уточни той.

 

От края на юли в Донбас действа режим на прекратяване на огъня, който се основава на т. нар. Пакет от допълнителни мерки, който тогава беше договорен от воюващите страни. Документът забранява използването на всякакъв вид оръжие, приближаване на оборудването, саботажи, инженерни дейности, полетите на безпилотни летателни апарати.

 

Военният експерт Алексей Леонков обвърза засилването на обстрела с факта, че във вторник президентът на Украйна Владимир Зеленски пристигна на фронтовата зона в Донбас, като доведе със себе си главата на Европейския съвет Шарл Мишел. „Киев иска да демонстрира както на Европейския съюз, така и на новата администрация на САЩ, че „сепаратистите и подкрепяща ги Русия“ са виновни за ескалацията на боевете. Това означава, че Киев няма да води никакви мирни преговори сега “, сигурен е експертът.

 

„Фактическото примирие вече не съществува. Последните пристигания на 82-мм миномети са 105 броя. Всъщност беше проведена военна операция. За да бъдат разположат 105 мини на място, трябва да бъдат сформирани почти всички 30 минометни екипажа “, обясни експертът.

 

Теоретично броят на групировките на СБУ, разположени по фронтовата линия, може да достигне 64 хиляди души, смята Леонков (по очевидни причини нито една от страните не публикува точни данни). „По целия фронт въоръжените сили разположиха 16 механизирани, въздушно-десантни и индивидуални бригади. Всяка бригада, ако е сформирана по модела на НАТО, е четири хиляди „щика“. Механизираните бригади стоят в онези посоки, където е възможно да се оперира с бронирани превозни средства. Това е южното направление, където действа тактическата група на въоръжените сили на Украйна „Мариупол“, както и на участъка между Донецк и Луганск “, обясни експертът.

 

„Що се отнася до десантно-щурмовите бригади с присъединените към тях артилерийски формирования, те са разпределени по целия фронт в райони близо до границите на града. Добавиха оръдия и ракетна артилерия - в случай на заповед за пробив ”, каза Леонков.

 

Изданието „Военно Обозрение“ обаче оценява много по-скромно броя на украинските войски в Донбас. Въоръжените сили на ДНР и ЛНР се противопоставят на две украински оперативно-тактически групи "Изток" и "Север", съобщи вестникът миналата есен. В същото време " Изток " има около 20 хиляди души, а "Север" - 17 хиляди. „Танковите войски се състоят от около 300 единици бронирани машини, повечето от които са танкове Т-64. Има и няколко с модерни модификации“.

 

Що се отнася до броя на защитниците на ДНР и ЛНР, украинското военно разузнаване го изчислява на около 38 хиляди души - поне това са данните, които публикува. Според Вадим Скибицки, прессекретар на главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната, през декември броят на "сепаратистите е 35,5 хиляди души, още три хиляди редовни войници служат в 1-ви и 2-ри армейски корпус". Скибицки, цитиран, също отбелязва, че „комплектоването на вражеските войски в Източна Украйна е до 80%. Тиловите и поддържащите звена са с по-голям личен състав. "

 

Фактът, че прекратяването на огъня в Донбас е осуетено, се отбелязва и в Киев. Ситуацията на фронта се върна на същото място, където беше в началото на 2019 г., призна в сряда Юрий Бутусов, съветник на министъра на отбраната на Украйна. „Необходимо е да се извършат реформи в армията, за да се намалят загубите не чрез примирие, а чрез професионализма на армията. Но за съжаление не се провеждат сериозни реформи на въоръжените сили на Украйна, насочени към повишаване на бойната ефективност “, оплака се той.

 

Късно в сряда вечерта стана известно, че служител на Министерството на вътрешните работи на ДНР е загинал от снайперски огън близо до гара Ясиновая. Разследващо-оперативна група пристигна в района по сигнал за деца, които са навлезли на неутрална територия между позициите на ДНР и украинската армия. Преди такива случаи се случваха многократно и бяха редовно парирани от служителите на реда. „За да се евакуират децата и да се гарантира тяхната безопасност, в района беше изпратена разследваща и оперативна група. По време на събитията групата беше обстреляна от целенасочен снайперски огън от позициите на Въоръжените сили на Украйна “, разказаха от МВР за причините за смъртта на колегата.

 

 

Наталия Макарова, Артур Приймак,   Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа