Роскосмос започва проектиране на орбитална станция „Венера-D“

Роскосмос започва проектиране на орбитална станция „Венера-D“
  • Written by:  Ж.Школски
  • Date:  
    06.03.2021
  • Share:

Русия започна да планира изграждането на „Венера-D", космически кораб, предназначен да стане първият, изпратен от Москва на Венера от съветските времена насам. Първоначално планирана като съвместна операция с американската НАСА, сега вероятно ще бъде едностранна дейност.


В интервю научният директор на Института за космически изследвания Лев Зелени обясни, че станцията ще бъде изстреляна през 2029 г., ако всичко работи по график.


"Техническото проектиране на проекта започна", каза той след среща между Руската академия на науките и руската космическа агенция Роскосмос.


Планира се руската програма Венера да включва поне три отделни мисии, като първа е Венера-D. Орбиталната станция ще изследва повърхността на планетата, атмосферата, вътрешната структура и заобикалящата плазма.


Следват още две пътувания през 2031 и 2034 г. Последното ще донесе проби от атмосферата и евентуално почвата обратно на Земята.


Миналия септември Роскосмос разкри, че мисията ще бъде проведена като „независим национален проект без широко участие на международното сътрудничество", въпреки първоначалната готовност да се присъедини и НАСА.


Последният път, когато Москва проведе обширни изследвания на Венера, беше по времето на Съветския съюз, когато безпилотната Венера-7 стана първият космически кораб, който се приземи на планетата и предаде данни обратно на Земята.


Миналата година шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин нарече Венера „руска планета", отбелязвайки, че СССР е направил най-значителните крачки в изследването на втората планета от слънчевата система.


"Страната ни беше първата и единствена на Венера. Нашето оборудване беше там и проведе изследвания. Мисиите до Венера са част от правителствената програма за изследване на космоса на Русия за 2021-2030 г", каза Рогозин.


Макар да е приоритет за Москва, Венера е относително ниско в списъка за повечето държави, изследващи космоса. С подобни размери на Земята, тя има атмосфера от 97% въглероден диоксид и средна температура от 464 градуса, което не е благоприятно за живота.

Станете почитател на Класа