Lockheed Martin показа тайния си дрон Speed Racer

Lockheed Martin показа тайния си дрон Speed Racer
  • Written by:  Е.Аврамов
  • Date:  
    06.03.2021
  • Share:

Lockheed Martin, най-големият военен изпълнител в Америка, наскоро публикува видео, показващо новия безпилотен самолет Speed Racer, създаден от тайното му подразделение за разработка Skunk Works.


Стивън Тримбъл, експерт по отбраната за Aviation Week, първи забеляза устройството във видеото, което показва безпилотен самолет, който изглежда е изстрелян от Beech 1900, цивилен самолет, който във ВВС, армията, флота и Морската пехота на САЩ действа под наименованието C-12 Huron. След като се откачи от платформата, дронът разперва чифт крила и отлита.


По-късно говорител на Lockheed Martin потвърди в изявление, че самолетът, представен във видеото, е Speed Racer. Видеото показва "конфигурация, която екипът ни продължава да проучва за Speed Racer", каза той.


Според Popular Mechanics „Speed Racer е безпилотен самолет с форма на крилата ракета или крилата ракета с форма на безпилотен самолет". Порталът обяснява, че "комбинацията C-12 / Speed Racer" може да се използва в две различни роли.


Първата е като летящ сензор за самолета. C-12, като милитаризиран граждански самолет, не разполага с маневреност, скорост и защитните системи на чисто военните самолети, така че в случай на конфликт може да бъде принуден да се отдалечи от бойното поле от системите за противовъздушна отбрана, като китайските HQ-9 и руските С-400. "Безпилотен летателен апарат като Speed Racer обаче може да навлезе във въздушното пространство на врага с пакет сензори, изпращайки данни обратно към C-12, който го е изстрелял", се казва в статията.


От друга страна, той може да се използва и като крилата ракета. Speed Racer със силно експлозивна бойна глава може да позволи на C-12 да удари вражеска цел, без да се налага да я координира с друг самолет.


Ако C-12 може да превозва два такива дрона, единият може да „проникне на територията на врага с мисия за шпионаж, докато вторият ще елиминира идентифицирани цели с експлозивна бойна глава", заключава порталът.

Станете почитател на Класа