Брекзит: Нова драма, достойна за перото на Шекспир

Брекзит: Нова драма, достойна за перото на Шекспир
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.03.2021
  • Share:

Брюксел и Лондон отново са в клинч. Обвиняват се в проиграно доверие, измяна и неспазване на договори. Говори се дори за война и мир. Разиграва се драма, достойна за перото на Шекспир.

 

 

 

Анализ на Бернд Ригерт.

 

Два месеца след като влезе в сила временният търговски договор между между ЕС и Обединеното кралство, цареше затишие по темата за Брекзита. Но сега всичко отново се възпламени. Чуват се и закани за правни последствия. В какво се състои новата драма?

Обединеното кралство не е в състояние в срок да изпълни условията, предвидени в сделката за Брекзит. За нужния контрол на търговията между Великобритания и Северна Ирландия беше предвиден преходен период до края на март.

Сега става ясно, че британското правителство явно има огромни трудности за осъществи такъв контрол в северноирландските пристанища. Затова ресорният британски министър Дейвид Фрост на своя глава обяви, че преходният срок се удължава до октомври 2021 година.

 

И Брюксел, и Белфаст се чувстват измамени

 

В ЕС са възмутени от едностранното решение на Лондон. Въздържаният иначе заместник-председател на ЕК Марош Шефчович определи това като „нарушение на договорите“ и „погазване на международното право“. От думите му стана ясно, че ЕК ще задейства процедура за нарушаване на договорите, което означава, че ще отнесе въпроса към международен съд.

Лидерката на Юнионистката партия в Северна Ирландия Арлийн Фостър, която се обявява за по-тясно обвързване с Великобритания, обвини ЕС в липса на гъвкавост и пълно игнориране на проблемите, които възникнат за Северна Ирландия заради въпросния контрол. „ЕС просто бездейства“, възмути се Фостър.

 

Брюксел обаче реагира хладно и обърна внимание на споразуменията за Брекзит, които предвиждат да няма външна граница между Република Ирландия, която е член на ЕС, и Северна Ирландия, която е част от Великобритания. Вместо това е предвидено във вътрешния пазар на ЕС, в който няма граничен и митнически контрол, да остана както Северна Ирландия, така и Република Ирландия.

 

Това обаче означава, че в резултат на Брекзита възниква митническа и стокова граница между Северна Ирландия и Великобритания, която преминава през Ирландско море. Британското правителство на премиера Борис Джонсън се съгласи на този компромис – включително от името на Северна Ирландия. С негова помощ трябваше да се запази нестабилния мир в Северна Ирландия, който се крепи на икономическата обвързаност към ЕС и отворените граници. В момента там контрол на стоките де факто не се извършва, след като през януари имаше заплахи към митнически служители, отправяни от про-британски северноирландски активисти.

 

Застрашен ли е мирният процес в Северна Ирландия?

 

Nordirland | Brexit | Graffiti in Belfast

 

 

Сега двете страни взаимно се упрекват, че застрашават мира, постигнат през 1998 г., след кървавата гражданска война между юнионистите и сепаратистите в Северна Ирландия.

 

Британският премиер Джонсън се опита да омаловажи проблема, а официални представители на неговото правителство твърдят, че Обединеното кралство не е нарушило никакви договорки и че едностранното удължаване на  преходния период било нещо съвсем обичайно в международните отношения. Брюксел обаче не приема тези аргументи.

 

В Република Ирландия, която е член на ЕС, също са разтревожени. Ирландският министър за Европа Дейвид Бърн определи като много опасно това поведение на британците – именно с поглед към Северна Ирландия. В знак на протест Европейският парламент междувременно отложи окончателното одобрение на търговската сделка за Брекзит. Тя беше постигната в навечерието на Бъдни вечер - само седмица преди фактическия Брекзит и засега действа само временно.

 

Доверието е разрушено

 

В Северна Ирландия пък паравоенни групировки, които се кълнат във вярност на Лондон, обявиха споразумението за Брекзит за невалидно. В отворено писмо те обявяват още, че вече не подкрепят мирната сделка за Северна Ирландия от 1998 година. Там се уточнява, че няма да прибегнат до насилия, но протестират по този начин срещу протокола за Северна Ирландия, предвиден в сделката за Брекзит.

 

Паралелно Обединеното кралство и ЕС преговарят за достъпа на лондонските банки до финансовия пазар на ЕС. Брюксел смята това за свой коз в покера с Лондон. Може би ще бъде постигнат компромис относно преходния период за контрола над стоките, така че той да бъде удължен до юни – в името на мира. Целият драматизъм в сегашната ситуация проличава в оценката на един европейски дипломат, който заяви следното: „Доверието е разрушено - и то само два месеца след началото на Брекзита“.

Станете почитател на Класа