"Крайна стъпка" - Вашингтон и Лондон обмислят санкции срещу руския държавен дълг

"Крайна стъпка" - Вашингтон и Лондон обмислят санкции срещу руския държавен дълг
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.03.2021
  • Share:

САЩ и Великобритания обсъждат въвеждането на допълнителни санкции срещу Русия по случая Навални, които могат да засегнат както олигарсите, така и руския държавен дълг, пише Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Независимо от това, както отбелязва агенцията, Вашингтон може да направи тази последна стъпка, само ако съумее да я съгласува с европейските власти.

 

САЩ и Великобритания обмислят налагането на допълнителни санкции срещу Русия заради използването на химическо оръжие. Възможните наказателни мерки варират от санкции срещу олигарси до крайната стъпка - удар по руския държавен дълг, пише Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

 

Британските служители ще положат усилия, за да гарантират, че Организацията за забрана на химическото оръжие ще продължава да оказва натиск върху Русия да отговори на твърденията за използването на забранени отровни вещества. Освен това, според един служител, запознат със ситуацията, Лондон възнамерява скоро да обсъди потенциалните мерки с ключовите си съюзници в Европа, включително Франция и Германия.

 

Във вторник администрацията на американския президент Джо Байдън обяви първия си пакет от антируски санкции, свързани с отравянето и задържането на Алексей Навални. Тези наказателни мерки, които като цяло дублираха подобни санкции, наложени от ЕС и Великобритания, засегнаха високопоставени руски служители на реда, както и други съюзници на руския президент Владимир Путин.

 

Що се отнася до Съединените щати, се очаква те стриктно да се придържат към разпоредбите на Закона за химическото оръжие от 1991 г., както и да одобрят втори, по-широк пакет от санкции, ако Русия не изпълни определени условия. Москва може да избегне санкциите, ако даде официални уверения, че ще се въздържа от използване на отровни вещества, а също така позволява проверки на съоръженията, където се смята, че се произвежда химическо оръжие.

 

Подобни мерки, според Bloomberg, са само още един знак за нарастващо напрежение в диалога между Вашингтон и Москва, докато отношенията могат да се влошат още повече, ако Русия отговори на санкциите или САЩ реши да затегне политиката си.

 

Междувременно британските власти вече обсъждат възможни санкции с американските си колеги. Според източник от агенцията, потенциален стимул за въвеждането на допълнителни наказателни мерки биха могли да бъдат ходовете на Русия за допълнително възпрепятстване на разследването на случая Навални.

 

В същото време британският външен министър Доминик Рааб призова Москва да действа в рамките на международното право. „Подобни атаки са неприемливи. Призоваваме Русия да разследва и да изпълни задълженията си по Конвенцията за химическо оръжие “, каза той.

 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен направи подобно изявление: „Преди три години Русия отрови Сергей Скрипал и дъщеря му с химическо оръжие на британска земя. Потвърждаваме ангажимента си за справедливост, който трябва да получат всички жертви на химическо оръжие, многократно използвано от Русия, включително Алексей Навални. Действията на Русия имат последствия “.

 

САЩ могат да увеличат натиска върху Русия със санкции срещу олигарси, ръководейки се от закона „Магнитски“. Според този документ президентът на САЩ има право да наказва лица за нарушения на човешките права или корупция.

Освен това, според източници на Bloomberg, ако Русия отново бъде призната за виновна за нарушаване на забраната за химическо оръжие, Байдън ще обмисли налагането на санкции върху държавния дълг на страната. Последната стъпка е възможна, ако може да бъде съгласувана с европейските власти.

 

Още през 2018 г. Министерството на финансите на САЩ предупреди за възможни шокове на глобалния финансов пазар в случай на санкции срещу руския пазар на държавен дълг, тъй като ситуацията там до голяма степен ще се отрази на световните индекси.

 

Въпреки това редица експерти са на мнение, че Русия предпочита да купува не американски дълг, а евро, което на теория трябва да смекчи негативните странични ефекти от санкциите на пазарите.

 

 

Превод: ЕС

Станете почитател на Класа