Политически чистки и във футбола

Атанас Узунов
Ръководството на Локомотив (Пд) изгони в петък административния си директор Атанас Узунов, защото поощрявал привържениците на отбора да участват в акции срещу правителството. Собственик на клуба е бизнесменът Константин – Коко Динев, за който в момента се знае, че върти бизнес в сферата на хазарта. Узунов е общински съветник на ГЕРБ в Пловдив.

"Г-н Узунов използва служебното си положение в Локомотив за влияние върху привържениците на клуба и те да участват в политически акции срещу законно избраното правителство на Република България", се казва в съобщението на клуба.

"Ние като спортен клуб не искаме името на Локомотив Пловдив да бъде замесвано в политическа дейност от политически ангажирано лице, каквото е Атанас Узунов. Разграничаваме се от Атанас Узунов, защото той се занимава с политика и според нас влияе на част от привържениците, а клубът не иска друга битка, освен тази на спортния терен", обясняват още от Локо (Пд).

Докато уволнява Узунов, самият клуб заема политическа позиция: "Видно е, че при сегашната законно избрана власт животът в държавата се подобрява. Не сме против властта и искаме името на клуба да бъде свързано само със спорт и да сме встрани от политическите борби".

В съобщението не се казва в какво точно се изразява подстрекаването на Узунов към феновете на отбора. Последният голям протест в Пловдив бе преди три седмици по повод делата за карловската Куршум джамия. Тогава хулигани натрошиха стъклата на Джумая джамия в Пловдив, но не стана ясно дали точно фенове на Локо (Пд) са участвали в тези вандалски прояви.

Малко по-късно Атанас Узунов даде кратка пресконференция. По време на нея той каза: "Не съм уволнен, тъй като това няма как да се случи. Говорих с Коко Динев и се разбрахме да се разделим. Напускам, за да не се създават проблеми. Оставам член на ГЕРБ, както и общински съветник".

"Неочаквано бе това за мен, не искам да се свързвам това с някои неща, които стават в клуба. Не съм подстрекател, никого не съм задължавал да ходи на протести. Това, че съм се мернал на някой протест, е било, за да помогна да не ескалират протестите. В крайна сметка аз съм член на това общество – българското и си оказвам моята позиция, която е политическа", допълни той.

Константин Динев купи Локомотив (Пд) през лятото на 2013 година от фармацевтичния бос Веселин Марешки. Историята на влизането на Марешки във футбола на свой ред бе изцяло политическа. През октомври 2012 година той бе "помолен" от тогавашния премиер Бойко Борисов да спаси Локомотив (Пловдив). Марешки веднага се отзова, но така и не каза как премиерът го е убедил. Единственото, което варненецът каза бе: "И преди съм купувал ненужни неща". По това време собственикът на едноименната верига аптеки бе проверяван за купуване на гласове.

Последната бизнес информация от Локомотив (ПД) дойде в края на октомври миналата година. Тогава бе обявено, че бензиностанции "Газпром" ще стане официален спонсор на клуба. Ден по-късно изпълнителният директор на компанията "Ниш Петрол" Иван Костадинов, който ръководи бензиностанции "Газпром" в България, отрече тази информация.

Атанас Узунов е един от най-известните български международни съдии. Двама с Константин Динев имат дълго партньорство. Узунов беше генерален секретар на Локомотив (Пд) по време на първия престой на Динев в тима. После бившият съдия работи в националния отбор, когато Христо Стоичков беше треньор. Узунов е известен още като кум на Стоичков.

Той бе и изпълнителен директор на Вихрен (Сандански), когато Динев бе собственик на този отбор.

Станете почитател на Класа