Съдия още го боли след настъпване от Стоичков

Бившият испански съдия Урисар Аспитарте призна, че кракът все още го наболява след настъпването от легендарния български футболист Христо Стоичков. И двамата винаги ще помни датата 5 декември 1990 година. Тогава Камата настъпва съдията Урисар Аспитарте в първи мач за Суперкупата на Испания между Барселона и Реал (Мадрид). Двубоят на "Камп Ноу" завършва 0:1 след гол на Мичел, но ще остане в историята с интервенцията на българина. Това е първото дерби на Стоичко срещу „белия балет" като играч на каталунския клуб.

Дни преди следващото издание на „Ел Класико" отново на „Камп Ноу" тази неделя от 22:00 часа българско време Стоичков е гост на вестник "Ас", чийто репортери му устроиха специална изненада. Журналистите организираха телефонен разговор между Камата и съдията Аспитарте, който в момента работи като колумнист за изданието.

"Здравей, обажда ти се не баск, не каталунец, а българин", започва разговора Стоичков. "А, стига, бе! Стоичков, ти ли си?", отвръща с учудване и радост в гласа Аспитарте.

Журналистите се намесват и питат бившия рефер дали още не го наболява крака след легендарното настъпване от Стоичков преди почти четвърт век. "Да, още ме наболява от време на време, но не е нещо сериозно", отговаря Аспитарте.

Съдията и Стоичков си остават приятели, което си личи от последните думи на разговора помежду им.

"Христо, ако случайно идваш в Билбао, непременно ми се обади! Ще се радвам да се видя с теб и със старите ти приятели от Барселона", казва бившият арбитър накрая.

"Тогава направих, каквото ми идваше отвътре, в мачовете се раздаваш и гориш докрай. Всички знаете каква беше ситуацията тогава. Но каквото и да си говорим, Урисар беше един от най-великите рефери на Испания", споделя пък Камата след приключения разговор по телефона.

Станете почитател на Класа