Гришо загуби по драматичен начин най-зрелищния мач в живота си (СНИМКИ)

Григор Димитров изигра мач за историята! Българинът беше на крачка от класиране за първия финал в кариерата си до момента на турнир от Големия Шлем, но отстъпи на Рафаел Надал в спираща дъха битка. Спорът продължи точно 5 часа и 1 минута. Григор загуби с 3:6, 7:5, 6:7(5), 7:6(4), 4:6, но се представи феноменално, карайки всички ни да тръпнем до последно, надявайки се на чудото.

 

Това е най-дългият и несъмнено най-зрелищен мач в кариерата на Димитров до момента. Нашето момче се бори страшно много и по нищо не личеше, че Надал е носител на цели 14 титли от Големия Шлем. Припомняме, че испанецът триумфира на Аустрелиън Оупън през 2009 година, а сега има шанс отново да спечели трофея, за който ще спори с Роджър Федерер в неделя.

 

След изключително драматичната развръзка днес Надал поведе на Григор с 8:1 в мачовете помежду им.

 

30-годишният испанец спечели първия сет с 6:3. Димитров обаче показа, че има отговор на класния противник и беше блестящ във втория. Хасковлията на два пъти водеше с пробив, но Рафа не се предаваше. Чак при петия си сетбол Димитров успя да надделее със 7:5.

 

Третият сет беше още по-равностоен и беше решен след тайбрек, който Надал спечели със 7:5 точки. Борбеният Григор стори нещо невярващо - отново изравни - 2:2 сета, след тайбрек и в четвъртия, в който спечели със 7:4 точки.

 

Решителният пети гейм протичаше равностойно. При 4:3 за Григор, той изпусна два брейкпойнта и Надал се измъкна, печелейки четири поредни разигравания - 4:4. Опитният испанец постигна пробив, за да поведе с 5:4. Пълната драма настъпи в десетия гейм, когато нашето момче се бори геройски и спаси първи мачбол след дълго разиграване, после отрази и втори мачбол, но в крайна сметка преклони глава и се размина с финала на Аустрелиън Оупън.

 

Загубата е първа за Григор от началото на 2017 година. Тя дойде след 10 поредни успеха. Изминаващият месец е най-успешният за българина до момента в кариерата му. Димитров първо спечели титлата в Бризбейн, а сега достигна и до Топ 4 на Аустрелиън Оупън. Хасковлията демонстрира отлична форма и с нетърпение очакваме пристигането му у нас за турнира "Гаранти Коза София Оупън" в началото на февруари.

 

ПЪРВИ СЕТ


Надал спечели откриващия гейм, в който Григор имаше шанс да стигне до пробив, след като водеше с 40-15. Стигна се до няколко дюса, но испанецът все пак съумя да вземе подаването си. Димитров веднага изравни. Българинът наниза първия си ас в мача за 40-0, а после с още един затвори на нула. Испанецът не остави шанс на Гришо в третия гейм, а след това постигна и първи пробив, за да поведе с 3:1, след което го затвърди за 4:1 в гейм, в който Рафа не даде нито точка на Димитров. Григор взе подаването си с 40-15, за да намали изоставането до 2:4. Надал обаче беше безпощаден в седмия гейм и след втори спечелен гейм на нула поведе с 5:2. След това Димитров беше убедителен, дръпна с 40-0, след което обаче сбърка воле на опразнения корт. Геймът приключи с ретур в аут на испанеца - 3:5. Надал даде само точка на Димитров в деветия гейм, след който спечели сета с 6:3.

 

 

 

ВТОРИ СЕТ


Григор започна със сервис гейм, в който даде само точка на Надал. Нашето момче опита да си осигури ранен аванс, но въпреки невероятното си себераздаване в едно от разиграванията испанмецът изравни - 1:1. Димитров сервира отлично, което доведе до 40-0, след което Надал намали до 40-30, а при третия си геймбол българинът приключи подаването си с драйв воле от фрохенд - 2:1.

 

Григор взе първата точка с бекхенд уинър, след което матира съперника с форхенд по правата. Българинът продължи с отличната си игра и стигна до аванс от 40-0 и три точки за пробив, възползвайки се и повеждайки с 3:1. Димитров затвърди пробива за 4:1. След това Надал взе два поредни гейма, намалявайки изоставането до 3:4. Димитров загуби първите две точки, след което изигра много добър ретур и стана 30-15. После се стигна до дюс, а в крайна сметка пробивът стана факт и Григор поведе с 5:3. Надал обаче бързо върна пробива, давайки само точка на българия (40-15) - 5:4.

 

Десетият гейм започна с ретур в аут на Димитров. Българинът изравни след дълго разиграване. Този гейм продължи много дълго, като Григор изпусна цели четири сетбола, за да се стигне до изравняването - 5:5. Нашето момче показа по-здрави нерви, спечели подаването си за 6:5 и си гарантира минимум тайбрек. Надал изкара форхенд за 15-30, след което с излизане на мрежата Григор се добра до нови два сетбола. И с беххенд в аут след час и 3 минути българинът изравни сетовете - 1:1.

 

 

 

ТРЕТИ СЕТ


Григор започна отлично и със спечелен гейм на нула откри резултата в третата част - 1:0. Последва размяна на геймовете до 2:2, а в петия испанецът постигна пробив, след като играта беше равностойна до 30-30, когато сънародникът ни изкара форхенд на опразнения корт. Григор съумя да върне пробива и въпреки че изпусна три възможности, при четвъртата Надал изкара форхенд в аут - 3:3.

 

В седмия гейм Григор реализира осми ас в мача, за да поведе с 40-0, Надал взе точка, а при втория си геймбол хасковлията успя да дръпне с 4:3 след нов ас. Испанецът обаче отвърна светкавично и с гейм на нула изравни - 4:4. Двама си размениха по още един гейм за 5:5.

Единадесетият гейм протичаше точка за точка до 40:40, когато Димитров стигна до геймбол и се възползва от него, повеждайки с 6:5. Надал реагира като ужилен, спечели на нула и доведе спора до тайбрек - 6:6.

 

В него Надал поведе до 4:2 точки, като Димитров отново успя да навакса изоставането - 4:3. Последва нервно разиграване и бекхенд на българина излезе в аут за 3:5. Григор веднага успя да намали до 4:5 след десетия си ас до този момент в полуфинала. Въпреки че вкара първи сервис, прати форхенд в мрежата за 5:5. Григор доминираше в следващата точка, но изкара форхенд и първият сетбол беше за Надал, който поведе с 6:5, след което се възползва от шанса си и спечели третия сет, повеждайки с 2:1.

 

ЧЕТВЪРТИ СЕТ


Надал спечели трудно откриващия гейм, след което Григор изравни, вземайки подаването си - 1:1. Подсечен сервис на испанеца му осигури преднина от 30-0, а седмият му ас от началото на полуфинала му донесе геймбола. Рафа първо не сполучи, а на втори сервис влезе в разиграване и направи непредизвикана грешка за 40-15. Накрая обаче неконтролиран бекхенд на българина излезе в аут и Надал поведе с 2:1 гейма в четвъртата част. Димитров заигра още по-напористо, заслужи си геймбол, който обаче не успя да реализира, изпускайки инициативата в разиграването - дюс. С отличен ас първата ни ракета взе предимство, а после завърши с форхенд уинър, за да изравни.

 

 

 

При 2:2 Григор измъчи максимално Надал при сервиса му, като поведе с 30:15. Испанецът обаче показа класата си и с удар по правата се измъкна. Последва силен сервис, който не бе върнат от Григор, а в следващото Надал взе гейма си - 3:2 за испанеца. Гришо записа 12-ия си ас, а зрелището на корта продължи с пълна сила. Българинът и испанецът показаха най-доброто от себе си, а хасковлията стигна до изравняване след гейм на 30 - 3:3. Григор посрещаше все по-добре сервиса на Матадора, но въпреки това не успя да стигне до пробив. В решителен момент направи непредизвикана грешка, а с уинър на линията Надал взе подаването си - 4:3 в негова полза. Геймът започна с ас на Димитров, който е под номер 13 на сметката му. Нашето момче показа по-голяма свежест и отново изравни - 4:4, след което Надал пак дръпна - 5:4, след като приключи подаването си с втория си геймбол.

 

Григор беше перфектен в десетия гейм и след два поредни аса доведе спора до 5:5. Надал обаче отново дръпна - 6:5. Димитров игра много агресивно и с 15-ия си ас в мача доведе спора до втори тайбрек - 6:6.

 

В него Григор извади късмет във втората точка, с която изравни за 1:1, след като топката закачи линията с милиметър след удара му. Димитров обърна до 2:1, след което Надал направи 2:2, а нашето момче беше безупречен след това и дръпна с 5:3. След това, с излизане на мрежата Димитров проби отново за 6:3 и получи три сетбола, възползва се от втория за 7:4 и вкара полуфинала в решителен пети сет.

 

 

 

ПЕТИ СЕТ


Решителната част стартира впечатляващо - с гейм, продължил повече от 10 минути. Той отиде на сметката на Гришо, който се бори страшно много. След фантастичен бекхенд по правата нашето момче си осигури шанс за пробив във втория гейм. Надал успя да се справи и да се измъкне от ситуацията. Последва гейм, в който Димитров на няколко пъти вдигна публиката на крака. Успя да спечели разиграване, в което се подхлъзна и топката бе зад гърба му. След това направи фантастичен минаващ удар и завърши гейма с ас.

Двамата продължиха размяната на геймове до 3:3, като шестият гейм беше спечелен от Надал на нула. После Григор отново си върна аванса, като в седмия гейм направи ас №20 в мача - 4:3. Надал пречупи българина за 4:4. След това испанецът успя да пробие и да направи важна крачка към класирането на финала - 5:4 за Рафа. 

Станете почитател на Класа