Къде отиде Бербатов

Феновете на Димитър Бербатов бяха започнали да се чудят дали той ще играе някога професионален футбол, след като нападателят бе без отбор повече от година. Тази дилема получи своето изненадващо решение, след като той влезе в индийския футболен сериал. През август Бербатов подписа 1-годишен договор със завършилия на второ място през миналия сезон „Керала Бластърс", с което влезе в историята на местната Суперлига като първия българин, състезаващ се в страната с над 1,3 млрд. души население.
„Следващото футболно приключение в моя живот е тук! „Керала Бластърс", красивият футбол идва!", сподели в социалните мрежи бившият играч на ЦСКА, „Байер Леверкузен", „Тотнъм", „Манчестър Юнайтед", „Фулъм", „Монако" и ПАОК.
Покажи ми парите
Красивият футбол на Бербатов е ясен, но защо му е да го демонстрира на прохождащ азиатски пазар? Заради парите, разбира се. За един сезон, който трае 5 месеца, българинът ще прибере близо 1 млн. евро, което ще го направи третият най-високоплатен футболист, играл в индийската Суперлига. Пред него по този показател са: бившият му съотборник в "Тотнъм" Роби Кийн, който подписа с шампиона „Атлетико де Колката" за 1,22 млн. евро; най-високата заплата, давана някога в индийския футбол, е тази на Алесандро дел Пиеро, който през 2014 година се договори да получава 1,33 млн. евро годишно от "Делхи Дайнамос". На 36 години Бербатов няма пред себе си много професионален футбол, така че това е много добро бизнес решение, което ще му позволи да монетизира граденото от него име в залеза на кариерата си. Никъде в европейските първенства, където футболът е интензивен и изисква оптимална физическа форма във всеки момент, той не би получавал подобна заплата, а в последните години други смятани за „екзотични" дестинации, като в Китай, се развиха и станаха конкурентни.
Но Бербатов не е сам в това азиатско приключение. През този сезон, който започва през октомври, доста застаряващи звезди от европейските терени ще привличат индийските фенове в мачовете от местната Суперлига – там са Дел Пиеро, Никола Анелка, както и бившият защитник на „Манчестър Юнайтед" Уес Браун, който отново ще бъде съотбортник с българския нападател.
Футбол вместо крикет
Индийската „Хиро Индийска Суперлига" е проект от 2010 г., когато Общоиндийската футболна федерация (ОФФ) подписва 15-годишен договор на стойност 7 млрд. индийски рупии (над 91 млн. евро) с „Рилайънс Индъстрис" и „Интернешънъл Мениджмънт Груп". Двете компании получават ексклузивни права за създаване на ново футболно първенство и неговото спонсорство, реклама, франчайзинг, излъчване и продажба на рекламни стоки. Суперлигата е от 8 отбора, които трябва задължително да имат поне един т. нар. „марков играч" – футболист със световна известност – и още седем чужденци (част от които от своя страна са не по-малко известни от марковите играчи). Лигата следва модела на американската „Мейджър Сокър Лийг" с франчайзинг система – след избирането на градовете домакини са създадени осем отбора, които играят, без последните в класирането да изпадат в по-долна дивизия. Всички отбори играят помежду си по два мача с разменено гостуване. След тази фаза първите четири отбора играят полуфинали, също на разменено гостуване, за да определят участниците във финалния двубой. Целта на първенството е да популяризира футбола в държава с огромен зрителски и маркетингов потенциал, в която обаче този спорт на местно ниво значително отстъпва на спорт номер едно – крикета.
Изследване показва, че за 2012 г. 150 млн. индийци са гледали футбол по телевизията, но не от местната, а от английската Висша лига, испанското първенство и Шампионската лига.
Къде отива Бербатов
Новата футболна лига бързо се превръща в мода за най-влиятелните местни бизнесмени, актьори и звезди от крикета. Именно легендата от най-популярния индийски спорт Сечин Тендулкар създава клуба „Керала Бластърс" през 2014 г. Кръщава тима на себе си – Тендулкар е популярен с прякора си Мастър Бластър. Дялове в тима от град Кочин имат още един от най-популярните представители на крикета Прасад Потлури, както и звездите на Боливуд, актьорите Чиранжееви и Акинени Нагаруна, както и продуцентът Аллу Аравинд.
Едва ли футболът ще измести крикета от сърцата на индийците, но от разширяването на географията на най-популярната игра печелят всички. В това число и Бербатов.
Яна Касова

Станете почитател на Класа