Колебливото поведение на златото

Пазарът на злато изглежда сравнително спокоен, но списъкът от фактори, които могат да провокират следващото му движение нагоре или надолу, расте. Ценният метал се търгуваше в тесен диапазон от началото на август, като много инвеститори страняха от сектора в очакване на нови макроикономически данни. От началото на този месец активът не е падал под цена от $1584,3 за тройунция и не е надвишавал $1626,49 при нисък обем на търговията в ограничен от летните почивки пазар.
Зад тази привидна стабилност обаче златото отправя смесени сигнали за следващата си стъпка. В подкрепа на прогнозите за низходящ тренд е мудното физическо търсене за метала в ключовите потребителски пазари Индия и Китай, останало ниско в последните няколко седмици, твърдят хора от бранша. В Китай икономическите данни показват, че забавянето на ръста потиска апетита за злато. „Драстичният спад във вътрешното търсене на актива между първото и второто тримесечие е резултат от по-ниската инфлация и разочароващия ръст на БВП“, казва Елен Лоу от UOB KayHian. В Индия търсенето също е под предлагането, като закъснелият сезон на мусоните ограничи активността сред фермерите, чиито покупки обикновено нарастват по това време на годината. Отсъствието на този фактор идва в края на няколко слаби месеца за местния пазар на злато. Според доклад на Световния съвет по златото индийските инвестиции в ценния метал и търсене на бижута са паднали до 181,3 тона през второто тримесечие, с 38% по-ниско в сравнение със съответния период на миналата година.
В същия анализ обаче организацията отбелязва, че покупките от централни банки са достигнали рекордно високо равнище през изминалото тримесечие заради желанието на правителствата от нововъзникващите пазари да диверсифицират активите си. За периода са отчетени общо 157,5 тона, което е най-високото равнище, откакто секторът се превърна в нетен купувач през второто тримесечие на 2009 г. Този постоянен интерес от централните трезори е ключова опора на ценния метал. Двама от водещите мениджъри на фондове, Джон Полсън и Джордж Сорос, показаха, че остават привърженици на златото, като увеличиха вложенията си в него. Paulson & co. inc. e увеличил дела си в борсово търгувания фонд SPDR Gold Shares с 26% в трите месеца до края на юни до 21,8 млн. акции на обща стойност $3,3 млрд, според последния му отчет. Soros Fund Management LLC е разширил с над 100% дела си в същия фонд за посочения период до най-високото равнище от 2010 г. насам.
Това не са единствените инвеститори, които вкарват парите си в борсово търгувани фондове (ETF) на златото – миналата седмица глобалните авоари от ETF са скочили до безпрецедентните 77,7 млн. тройунции на фона на силно инвестиционно търсене. Интересът към този клас активи започна да расте наскоро, а институционалните играчи разглеждат сегашната цена на метала като сравнително евтина на фона на миналогодишния абсолютен пик от над $1900 за тройунция, коментира Никълъс Брукс, шеф „Проучвания и инвестиционни стратегии“ в ETF Securities. Инвеститорите добавят злато към портфолиото си в очакване на покачване в средносрочен до дългосрочен план в резултат на допълнително количествено улеснение в САЩ и упоритите макроикономически трудности в еврозоната, посочва специалистът. Скокът при позициите в ETF и печатът на одобрение от Сорос и Полсън създадоха позитивен фон за златото преди срещата на Федералната комисия по отворените пазари, се казва в доклад на анализаторите от Triland Metals. Заседанието, което ще се състои на 12-13 септември, вероятно ще бъде основният катализатор за следващото движение на златото, особено ако бъде обявено ново количествено улеснение или идеята бъде напълно попарена. При новините от последната седмица, които подхраниха в еднаква степен бичите и мечите нагласи на пазара, реакцията спрямо срещата в САЩ може да наклони везните в някоя от двете посоки.      

По в. „Уолстрийт джърнъл“

Станете почитател на Класа