Русия не е заплашена от безработица

Докато в Европа количеството на безработните се увеличава, Русия изпитва кадрови глад в промишлеността, коментира "Гласът на Русия".. Според оценки на Центъра на изследване на общественото мнение, сега безработните в страната са по-малко, отколкото преди кризата от 2008 година.
Според официални данни, равнището на безработицата в Русия е около 5%. Това е два пъти по-малко, отколкото в САЩ, и пет пъти по-малко, отколкото в Европа. Това са нагледни показатели за високите темпове на развитие на руската икономика.

Но поредното излитане трябва да завърши с падане. Така беше преди 5 години, когато икономиката на Русия достигна небивали височини след кризисните години на 1990. Но новият спад, който трябва да се очаква, няма да стане катастрофа. Русия върви по особен път, който не се вписва в общоприетата теория, отбелязва директорът на Института за социално политика Сергей Смирнов:

- Ние тръгнахме по друг път, по пътя на заимстване на технологии. В Русия съществува сериозен проблем – големият брой остарели технологии. Сега се борим с наследството на съветската икономика: със старите производства, с излишната заетост и с неефективността. Но при това през същите 90-те години, когато започнаха първите опити за реконструкция на руската икиномика, когато медиите предричаха социален взрив, ситуацията по някакъв начин се смекчи. В Русия никога не е имало голяма базработица, дори в най-лошите времена.

- В близко бъдеще Русия е заплашена от сериозна кадрова криза в производството, прогнозира ръководителят на управлението за социално-политически изследвания на Общоруския център за изследвания на общественото мнение Степан Лвов. Произведствените професии не са популярни сред съвременната младеж:

- Днес се чуства кадрови глад, преди всичко в промишлеността. Може да се говори за недостиг на работна сила, на висококвалифицирани работници, на ръководители, на инженери от средното звено, на хора, които непосредствено са свързани с производството. Съветската прослойка, онзи резерв, който беше натрупан през съветските години, вече се изчерпва. Трябва да мислим как да натрупаме трудови резерви именно в промишлеността.

Дефицитът на работници-специалисти може да достигне върха в близките години. Работодателите със желание приемат в щата на производството висококвалифицирани специалисти от чужбина. В Русия пристигат стотици хиляди граждани на страни от бившия Съветски съюз. Експерти не изключват, че този поток от трудови мигранти може да бъде попълнен от европейци, които са загубили работата си поради кризата.

Станете почитател на Класа