Зелената политика принуждава Германия да гори повече въглища

Правителството на германския канцлер Ангела Меркел твърди, че новата електроцентрала на RWE AG, която има капацитета да снабдява с електричество 3,4 млн. души, помага на плана й да прекрати употребата на ядрена енергия и да се прехвърли на по-екологично чисти форми за генериране на енергия. Електроцентралата е на въглища. Пускането в експлоатация на централата с мощност 2200 мегавата близо до Кьолн миналата седмица показва, че най-голямата европейска икономика разчита все повече на най-замърсяващото гориво. Потреблението на въглища се повиши с 4,9%, откакто Меркел обяви плана си за извеждане на атомните реактори на страната от експлоатация след бедствието във Фукушима в Япония миналата година. Най-големите компании RWE и EON AG отхвърлят по-чистия природен газ, защото е по-скъп, докато падащата цена на въглеродните квоти означава, че изгарянето на въглища не се наказва сериозно. Проектите за вятърна и слънчева енергия, които заемат централно място в плановете на Германия за намаляване на производството на атомна енергия и отделяните в атмосферата парникови газове, не могат да произвеждат електричество постоянно. „Политиката на Ангела Меркел създаде структура от стимули, която частично да замени атомната енергия с енергия от въглища, която е най-замърсяващото гориво, отговорно за голяма част от ръста на емисиите на парникови газове след 1990 г.“, заяви в интервю по телефона на 17 август Дитер Хелм, професор по енергийна политика в Оксфордския университет. Построяването на нови въглищни електроцентрали означава „те да се запазят като начин за генериране на енергия през следващите 30 години“, допълни Хелм. Нарастващото потребление на въглища в Германия е част от глобалното завръщане към изкопаемите горива, тъй като те са по-евтини от повечето алтернативни енергийни източници. Количеството въглища, изгаряни в световен мащаб, се увеличи с 5,4% до 30% от общата енергия, използвана миналата година. Това е най-голямото съотношение на този вид енергия от 1969 г. насам, сочат данни на BP Plc.
Германският индекс Clean-Dark Spread е показател за печалбата, която електроцентралите могат да натрупат от продажбите на енергия, генерирана от въглища, след като се извадят разходите за въглеродни квоти. Миналата седмица индексът беше около 9,75 евро за мегават/час за следващата година според брокерски данни, обработени от „Блумбърг“. Същевременно електроцентралите ще загубят по около 10 евро на мегават/час от изгарянето на природен газ, сочат данни на „Блумбърг“. „Лигнитните въглища са най-евтиният източник на енергия и затова все повече наводняват пазара“, заяви Мартин Пак, говорител на RWE, в интервю от  град Есен по въпроса за меките въглища, които RWE използва за гориво. EON е генерирала 10% повече електричество от изгарянето на въглища през първото полугодие в сравнение със същия период миналата година. Произведената от въглища енергия на RWE в Германия се увеличи с 12% през същия период. Зависимостта от въглища може да продължи да се повишава, след като Statkraft SF затвори газовата си електроцентрала в Емден през март, а  EON и RWE предупредиха, че може да затворят генераторите си, които са на загуба.
Въглищата донякъде се използват, защото цените на разрешителните за отделяне на въглеродни емисии, свързани с изменението на климата, са твърде ниски, за да стимулират други форми за генериране на енергия. Цената на въглеродните квоти в Европейския съюз се понижи с 43% през последната година. Преминаването от въглища на газ е „последствие от ниските цени“ на европейския въглероден пазар, заяви Хелм. „Германия трябва да се откаже от въглищата и да премине на природен газ като преходно гориво, а не обратното, и то колкото се може по-скоро, ако наистина я е грижа са климата.“ Правителството на Меркел иска електроцентралите да изградят генератори на въглища и природен газ с капацитет от 10 000 мегавата през това десетилетие, за да заменят по-старите и по-замърсяващи генератори и да увеличат дела на вятърните турбини и слънчевите панели.
Изграждането на нови въглищни генератори в Германия не е лесно. Група местни електрокомпании миналата седмица се отказаха от плановете си да похарчат 3,2 млрд. евро, за да изградят най-голямата германска електроцентрала на твърди въглища в Шлезвиг-Холщайн след противопоставяне от страна на екологични организации и местното правителство, водено от ГСДП и Зелената партия. Зелената партия, която е втората по големина опозиционна партия в Германия, е против изграждането на нови въглищни електроцентрали и предпочита природния газ преди федералните избори в страната, насрочени за есента на 2013 г., когато Меркел ще се опита да спечели третия си мандат на канцлер. От RWE заявиха, че електроцентралите са от основна важност за гарантиране на сигурността, докато Германия увеличава пазарния дял на енергията от възобновяеми енергийни източници до най-малко 35% до края на десетилетието и до 80% до 2050 г.

По „Блумбърг“

Станете почитател на Класа