Меркел ще притисне Китай за честна търговия и инвестиции

Германският канцлер Ангела Меркел ще пътува за Пекин тази седмица за втората си визита в Китай през тази година в опит да изгради отношения между най-голямата европейска икономика и най-населената страна в света. Меркел ще бъде придружена от седем министри от кабинета и десетина водещи германски индустриални мениджъри. Тя планира да признае, че отношенията между двата световни топ износители са се подобрили. Но Меркел също така ще повдигне деликатни въпроси, като защитата на авторското право, китайската парична политика, подобряването на достъпа до пазарите и човешките права, заяви германски служител на брифинг във вторник преди визитата, която ще е в четвъртък и петък. Меркел ще посети Китай за преговори с китайския премиер Вън Цзябао и президента Ху Цзинтао. Германският канцлер ще пътува с високоскоростен влак заедно с президента Вън до китайския пристанищен град Тянцзин и ще присъства на завършването на стотния самолет, произведен в завода на Airbus там.
Търговията между Китай и Германия отбеляза стабилен ръст през последното десетилетие. Общият обем на обмена между двете страни беше около €144 млрд. през 2011 г., което представлява повишение с 10% спрямо предходната година по данни на германското правителство. Германски компании са инвестирали €26 млрд. в Китай миналата година, на фона на което китайските инвестиции в Германия на стойност около €1,2 млрд. изглеждат незначителни. Около 5000 германски компании са отворили магазини в Китай и са наели 220 000 души по данни на Германската търговска камара в Китай. Въпреки че китайският брутен вътрешен продукт се понижи от 10,4% през 2010 г. до 9,1% през 2011 г., Китай остава един от най-важните търговски партньори на Германия, особено на фона на свиващия се ръст в еврозоната. Търсенето от страна на Китай помогна на германската икономика по време на кризата в еврозоната, тъй като търсенето от основните европейски търговски партньори на Германия отслабна. Но това води и до риск за Германия, защото икономиката й става зависима от Китай и други развиващи се пазари, за да бележи ръст. Затова Германия призовава Китай да инвестира част от валутните си резерви на предполагаема стойност от $3,2 трлн. в Европа.
„Динамиката на икономиката се подобри. Китайските лидери проявяват голям интерес към еврозоната“, заяви германски служител. Германската индустрия призовава Меркел да предприеме още мерки, за да отвори пазарите и да създаде по-добри условия за търговия с Китай. Германските производители се оплакват, че китайските компании имат достъп до евтино държавно финансиране, което им дава несправедливо предимство при ценообразуването. Чуждестранните компании също нямат пълен достъп до конкурсите за държавни договори. „По време на консултациите с Китай канцлерът Ангела Меркел призова за целенасочени действия за преодоляване на пречките в бизнес отношенията ни“, заяви Ханс Хайнрих Дрифтман, председател на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари. „С влиянието си в световната икономика Китай е много важен за германската индустрия.“ Германските служители заявиха, че Китай е предпазлив към инвестициите в еврозоната, след като трябваше да претърпи загуби по гръцките облигации заради преструктурирането на гръцкия държавен дълг миналата година. Инвеститорите бяха принудени да се съгласят с отписване на гръцките облигации като част от международния спасителен план за Атина. Един германски служител заяви, че Меркел ще насърчи Китай да продължи да инвестира в еврозоната въпреки всичко. Сред индустриалните лидери, които ще пътуват с Меркел, са Петер Льошер, главен изпълнителен директор на  германския електронен гигант Siemens AG, и Том Ендерс, главен изпълнителен директор на Европейската компания за въздухоплаване и отбрана (European Aeronautic Defence & Space Co), която е компания-майка на базирания в Тулуза френско-германски производител на самолети Airbus.

По в. „Уолстрийт джърнъл“

Станете почитател на Класа