Мадрид се готви за спасителен план

Ударените от рецесията испанци тази седмица ще получат наставления да преглътнат още фискални рестрикции, докато правителството им се подготвя за нова серия реформи и нов бюджет. Те предвиждат съкращения на разходите и данъчни увеличения, които да позволят на страната да поиска спасителен план от партньорите си от еврозоната. Замразяването на пенсиите също се очаква да бъде част от мерките, които да подготвят почвата, така че Европейската централна банка (ЕЦБ) да подкрепи Испания в контрола на разходите по кредитирането, които ще изядат голяма част от бюджета през другата година.
Бюджетът ще бъде оповестен в четвъртък заедно с програмата за реформи. Нито реформите, нито бюджетът съдържат мерки, които веднага да облекчат хроничната испанска безработица от 25%, която анализаторите очакват да се повиши до 26,5% другата година. В петък испанците ще научат колко точно е голяма дупката в бюджета на банките им, когато официален доклад се очаква да съобщи, че те трябва да намерят още €60 млрд., за да покрият щетите, нанесени от токсични заеми за недвижими имоти. Данните ще бъдат оповестени от консултантската агенция Oliver Wyman, която изследва 14 банкови групи, съставляващи 90% от сектора. Тези данни представляват максималната сума, която банките ще трябва да поискат от общата сума от €100 млрд., която еврозоната вече е отделила за спасяването на испанските банки. Малките инвеститори, закупили рискови хибридни акции в банки, ще трябва да поемат част от загубите на стойност €60 млрд. Някои банки може да успеят да наберат капитал, без да прибегнат до спасителния фонд на еврозоната, като така допълнително ще намалят сумата, която фондът ще осигури.
Испанският финансов министър Луис де Гиндос потвърди през уикенда, че Oliver Wyman се очаква да оповести цифра от около €60 млрд., въпреки че имаше слухове за напрежение в испанското министерство в последната минута за това, как точно да се изчисли дупката в банковите финанси. Не стана ясно обаче кога премиерът Мариано Рахой ще отправи очакваната молба за спасителна помощ. Реформите и бюджетът целят да покрият по-голямата част от условията, които еврозоната може да наложи, като така направят спасителната помощ по-лесно постижима и не толкова унищожителна от политическа гледна точка за правителството на Рахой, което твърдеше, че все още може да успее да избегне спасителен план.
Вземането на политически решения от Рахой може да се помрачи от надвисналата криза с конституцията, след като правителството на Каталуния обсъди искане на по-голям суверенитет другата седмица на фона на растящото недоволство в североизточния регион заради мерките за икономии и начина, по който парите от данъци се събират и се разпределят между 17-те регионални правителства в Испания. Фактът, че миналата седмица премиерът отхвърли предложенията за данъчна реформа на регионалния лидер на Каталуния Артур Мас, може да доведе до това неговата коалиция „Конвергенция и съюз“ да се съюзи със сепаратистки партии и да поиска право на самоопределяне, което в момента не е част от испанската конституция. Мас се очаква да свика нови регионални избори преди Коледа, тъй като Каталуния се бори за по-голям дял от свиващите се испански данъчни приходи и тъй като правителството на Рахой настоява, че всички региони трябва да приложат свои собствени мерки за икономии. Предложенията за самоопределяне може да се гласуват в четвъртък, което ще направи независимостта на най-богатия испански регион основна част от бъдещите изборни кампании. Хуан Росел, лидер на Испанската федерация на работодателите и на каталунското й подразделение, нарече въпроса „огромен проблем“ за Испания, бореща се да излезе от двойната рецесия, която според анализатори ще доведе до свиване на икономиката с около 1,6% тази година и през 2013 г.

По в. „Гардиън“

Станете почитател на Класа