МВФ: Банковата реформа е в застой

Банките са не по-малко рискови в сравнение с времето преди финансовата криза и дори разработват нови начини за заобикаляне на правилата, предупреждава МВФ в редовния си доклад за глобалната финансова стабилност.
“За да изградят по-сигурна система, регулаторите трябва допълнително да подобрят политиката си, в т.ч. с дискусия на световно равнище за плюсовете и минусите от използването на директни ограничения върху определени бизнес дейности на банките, вместо изискванията за по-големи капиталови резерви”, изтъква МВФ. Фондът посочва Великобритания, където банките ще бъдат задължени да обособят операциите си за кредитиране, за да ги предпазят от рисковете по инвестиционното банкиране, и САЩ, които забраниха хазартната търговия с ценни книжа за собствена сметка от тези институции. И двата плана могат да се окажат предвестници на официално раздробяване на банките, пише фондът. Докато предложението на Вашингтон е ясно, не толкова изричното британско изискване също може да убеди кредиторите да отделят инвестиционното си банкиране. “Като вероятна последица от подобна мярка някои британски банки могат да се освободят от операциите си по кредитиране на дребно предвид завишените разходи за поддържане на необходимия капитал и ликвидност”, посочва докладът.
Регулаторите трябва да обмислят по-цялостно плановете за разцепване на гигантите в сектора, твърди МВФ и предупреждава: “Въпреки явните и положителни намерения на държавниците реформите не са довели до по-стабилни финансови структури, отчасти защото интервенциите, наложени от продължителната криза, забавят ориентирането на системата в по-сигурен курс.”
Междувременно кредиторите вече разработват иновативни продукти, с които да заобиколят някои нови регулации и започнаха да прехвърлят бизнеса си в банки, за които новите стандарти не важат. Възможно е сложните нови правила да затвърдят господството на водещите играчи, тъй като тези с “мащабни предимства са в по-добра позиция да абсорбират разходите”, казва МВФ. “В много случаи системата остава уязвима, твърде сложна, а дейностите са прекалено концентрирани в големи институции.” Освен това ниските лихви могат да създадат нови слабости в бъдеще. Някои банки, особено тези във Великобритания, продължават да разчитат силно на краткосрочно финансиране – недостатъкът, който в крайна сметка срина Northern Rock, Royal Bank of Scotland и HBOS.
Докладът идва на фона на следния коментар от Кристин Лагард, управляващ директор на МВФ, в началото на седмицата: “Затихването на ентусиазма за осъществяване на договорените реформи, както и останалите необходими промени, е притеснително. Често ме питат дали пет години след началото на кризата финансовият сектор вече е по-сигурен. Въпреки наличието на напредък, все още не, отговарям аз.”

По в. “Дейли телеграф”

Станете почитател на Класа