Британската икономика с най-висок ръст в Европа през следващите години

 Икономическият растеж на Великобритания ще изпревари този на всички останали големи европейска страни през следващите няколко години, според Центъра за икономически и бизнес проучвания (CEBR), който посочва сериозния потенциал от социален срив в някои части на континента.

Като прогнозира, че рецесията в еврозоната ще продължи и през 2013 г. с едва минимален растеж през 2014 г., организацията заяви, че Обединеното кралство ще нарасне със съответно 0,8% и 1,4% през съответните години. Германия, най-голямата и най-мощна икономика в Европа, се очаква да нарасне с 1,2% през 2014 г., докато във Франция изчисленията на CEBR са за ръст от 0,2%.

„Икономическата ситуация в някои части на региона върви от лоша към катастрофална. Съществува опасност проблемите да прераснат в социален срив в много области на Европа, тъй като безработицата скача, а правителствата свършват парите“, каза Дъглас Макуилямс, главен изпълнителен директор на CEBR. „Вървим към положение, в каквото западната икономика не е изпадала в мирни времена.“

Междувременно тази седмица се очаква определящите политиката лица в Bank of England да гласуват против наливането на повече пари в икономиката. Смята се, че в четвъртък Комитетът за парична политика към централната банка ще остави количественото облекчение непроменено на £375 млрд. и ще задържи основната лихва на 0,5%, след като икономиката нарасна с 1% през третото тримесечие.

По-рано специалистите прогнозираха, че по време на ноемврийската среща ще се реши инжектирането на още £50 млрд. количествено облекчение, но мнението им се промени, след като икономиката нарасна повече от очакваното между юли и септември, а по време на свое изказване заместник-управителят на банката Чарли Бийн постави под съмнение въпроса дали при сегашния икономически климат е възможно да се стимулира растеж чрез количествено облекчение.

Хауърд Арчър, главен икономист за Обединеното кралство в IHS Global Insight, заяви че решението тази седмица е „изключително трудно“ да се предвиди, но не очаква да бъде обявено допълнително количествено облекчение.

 

По в. „Дейли телеграф

Станете почитател на Класа