S&P е глобена с милиони заради подвеждащи рейтинги

 Агенциите за кредитен рейтинг са изправени пред потенциална вълна от съдебни дела, след като Standard & Poor’s бе осъдена за „подвеждащи и измамни“ практики при присъждането на първокласни рейтинги на обвързани със задължения инструменти в периода преди кризата.

Федералният съд на Австралия постанови, че S&P и ABN Amro са заблудили 12 местни управи, купили от създадените от банката дългови деривати Rembrandt CPDO, които загубиха почти цялата си стойност в навечерието на кризата през 2008 г. Съдия Джейн Ягът, която присъди A$30 млн. в компенсации за загуби и щети, заяви: „Оценката ААА, дадена на книжата Rembrandt 2006-2 и 2006-3 CPDO, е определено подвеждаща и измамна, както и свързана с публикуването на информация и изявления с неверни данни в материално отношение.“

Местните съвети бяха уверявани, че при книжата Rembrandt, купени от Australian Local Government Financial Services (LGFS) в края на 2006 г., вероятността от просрочие е под 1%. В разстояние на шест месеца последваха точно такива случаи, а съветите загубиха A$16 млн., което е 90% от инвестираните средства. Съдия Ягът отсъди, че LGFS също е проявила небрежност и е отговорна за подвеждащо и измамно поведение заради неспособността си да разкрие пълно и точно свързаните материални рискове. „ABN Amro съзнателно е била ангажирана в извършените от S&P нарушения на различни наредби, поставящи подобно поведение извън закона“, заяви Ягът. Въпреки че агенции като S&P бяха засипани от критики заради рейтингите, присъдени при назряването на финансовата криза, досега не бяха подвеждани под отговорност. Тези фирми винаги са твърдели, че оценките им не бива да бъдат използвани като база за инвестиционни решения.

„Самата цел на рейтингите е да предоставят независима информация на капиталовложителите, така че чрез проста система от букви да преценяват и сравняват кредитоспособността на различни инвестиции“, отбелязва Ягът. Смята се, че S&P е обект на около 40 дела, свързани с рейтинги, присъдени в навечерието на финансовата криза, отхвърлени или оттеглени. Говори се за други 20. Смята се, че и другите големи агенции Moody’s и Fitch са изправени пред подобни обвинения.

 

По в. „Дейли телеграф“

Станете почитател на Класа