Полските банки затягат кредитните условия

 Полският централен трезор очаква търговските банки в страната да затегнат допълнително кредитните условия за потребителите и бизнеса през четвъртото тримесечие заради влошаването на икономическите перспективи и собствените им портфолиа.

Консервативно управляваните кредитори в Полша (с пренебрежима обвързаност с токсични активи и нисък дял на лошите заеми) се показаха устойчиви на икономическата криза, разлюляла еврозоната. Средният дълг на потребителите в Полша е по-нисък в сравнение с по-заможни страни на континента, резултат от предпазливите политики досега, сравнително високите лихвени проценти и статуса на централноевропейската страна като една от най-слабо развитите членки на Европейския съюз.

Затегнатото кредитиране може да засили напрежението върху полската икономика, която вече расте много по-бавно, отколкото през последните няколко години, докато правителството се опитва да ограничи набъбването на разходите, за да изпълни целите за дефицита. Ръстът през второто тримесечие се забави до 2,3% годишно при 3,6% за предходния период, след като европейската дългова криза и отслабването на вътрешното търсене оказаха своето влияние.

На фона на икономическото забавяне кредиторите в страната усетиха ефекта, като провизиите за обезпечаване на необслужвани заеми скочиха, а търсенето на заеми намаля. Очакването за по-строги кредитни условия е в съответствие с настоящите политики на банките, които отчитат плавно увеличение на маржовете, с по-високите гаранции и по-ниските кредитни лимити през третото тримесечие, се казва в доклад на централната банка за кредитния пазар. Попадналите в изследването институции предвиждат леко покачване на търсенето на кредити, особено на ипотеки и потребителски заеми под влияние на сезонни фактори. В корпоративна насока само големите компании са склонни да потърсят дългосрочни заеми, за да си подсигурят финансиране за многогодишни стратегически инвестиции.

Затягането на паричната политика от централната банка, която вдигна основната си лихва с 0,25% през май, и влошаването на трудовия пазар задълбочават колебанието на длъжниците да теглят средства, се посочва в доклада. Очаква се централната банка да премахне майското увеличение в лихвените проценти в сряда. Повечето икономисти, анкетирани от в. „Уолстрийт джърнъл“, предвиждат дори да започне облекчаване на политиката с първото понижение от 0,25 процентни пункта на основната лихва, която в момента е 4,75%. Един от 19-те респонденти смята, че смъкването ще е с 0,50% .

 

 

По в. „Уолстрийт джърнъл“

Станете почитател на Класа