Пенсионните фирми се готвят да обслужват 125-годишни клиенти

 Дълголетието, надхвърлящо един век, скоро ще се превърне в нещо обичайно и ще превърне застаряването в най-голямата заплаха за икономическото бъдеще на Обединеното кралство, предупреждава Ото Торенсен, генерален директор на Асоциацията на британските застрахователи.

„Всички сте наясно, че продължителността на живота расте. Знам за няколко застрахователи, и вие може да сте сред тях, които вече изготвят пенсиите и свързаните с тях продукти с презумпцията, че клиентите им могат да доживеят до 120-125 години, както и със силно изменени модели на пенсиониране“, заяви той в реч по време на конференция. „Днес мъжете и жените живеят средно с 30 години повече, отколкото преди един век, така че до 2100 г. столетниците ще са нещо нормално. Как ще гарантираме, че най-великото постижение на човечеството, удължаването на живота, няма да доведе до бедност за милиони хора и до здравни и социални системи, които не могат да се справят с растящите си отговорности?“ Заради мудния икономически растеж и рекордно ниските лихвени проценти много хора смятат за неизгоден традиционния подход да пестят по време на кариерата си и да си купуват годишен доход при пенсиониране, предупреди той.

„Трябва да намерим начин да насърчим хората да спестяват повече и по-продължително и то във време, когато перспективите за възвръщаемостта са най-малкото несигурни. И във време, когато мнозина са силно задлъжнели или са изправени пред риска от безработица“, казва той. „Държавата няма да може да плаща за пенсиите, здравните услуги и помощите на застаряващото си население в степента, в която се изисква от нея. Докато това послание не бъде разбрано, мотивацията на хората да пестят повече и по-дълго време ще е вяла в най-добрия случай.“

 

По в. „Дейли телеграф“

Станете почитател на Класа