Унгария с рекорден дълг във форинти към външни кредитори

 Размерът на унгарския суверенен дълг във форинти, който се държи от чуждестранни собственици, стигна абсолютен рекорд, което породи опасения, че страната е уязвима за евентуално влошаване на оптимистичните в момента инвеститорски нагласи.

Скокът отразява факта, че финансовите пазари са залети от ликвидност след политиките за количествено улеснение на редица водещи централни банки. Инвеститорите са привлечени от високодоходния правителствен дълг на Унгария въпреки предупрежденията на международни институции и анализатори, че икономическите и паричните политики на страната могат да създадат проблеми. Притокът на средства към суверенните облигации напоследък поддържа форинта силен.

„Големият дял чуждестранни покупки на правителствени ценни книжа е рисков фактор, Унгария е изложена на влиянието на сравнително бързото капиталово движение при всяка промяна на глобалните нагласи“, казва Шандор Йобаж, икономист в CIB Bank в Будапеща. Унгарският дълг във форинти, собственост на чужденци, възлизаше на 4,94 трлн. ($22,79 млрд.) към 22 ноември, което е над 40% от общите задължения на страната в националната й валута, показват данни на държавната агенция за дълга AKK.

Унгарските финансови пазари едва трепнаха, след като Standard & Poor’s смъкна кредитния рейтинг на страната до още по-ниско ниво в категорията джънк, отбелязва Уилям Джаксън от Capital Economics. Постигането на споразумение с Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз (ЕС) за финансово съдействие изглежда все по-малко вероятно, но инвеститорите не се трогват и от това. „Изглежда пазарите не обръщат особено внимание на събитията в самата Унгария. Отслабващото напрежение на местните финансови пазари отразява подобрението на глобалния апетит за риск“, допълва Джаксън.

Доходността по тригодишните унгарски държавни облигации във форинти бе 6% на вторичния пазар във вторник по обяд, по петгодишните бе 6,38%, по 10-годишните – 6,91% , а по 15-годишните 6,99%, при съответно 5,98%, 6,35% и 6,89% предходния ден. Доходността по унгарските облигации е привлекателна с оглед минималната възвръщаемост по тези на стабилни членки на ЕС като Германия. По-съблазнителни са и в сравнение с лихвите по дълговите инструменти на Чехия, Полша и Румъния, казва Йобаж. Тригодишните суверенни облигации носят 3,55% в Полша и 0,31% в Чехия, докато петгодишните са със съответно 3,65% и 0,80%.

Унгарската централна банка смъкна основната си лихва за четвърти пореден месец с 0,25% на 6% тази седмица и продължи да облекчава политиката въпреки критиките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, че подобен подход рискува да наруши ценовата стабилност и да подкопае доверието в паричната политика. Подкрепен частично от притока на средства към правителствените облигации, форинтът се задържа забележително силен въпреки понижаването на лихвите. Унгарската валута вървеше на равнище HUF280.70 за едно евро по обяд в сряда, което е значително над онези HUF310 преди година, когато страната се обърна към МВФ за помощ. Инвеститорите вероятно ще пренебрегнат предупрежденията в краткосрочен план, включително тези на МВФ по-рано този месец, че Будапеща трябва да изостави фискалните мерки ад хок, с които се опитва да задържи бюджетния си дефицит в позволените граници, в полза на стъпки към постигането на устойчив растеж. Сравнително високата възвръщаемост и оптимистичните глобални нагласи ще продължат да подкрепят стойността на унгарските активи в следващите три до шест месеца, прогнозира Danske Bank.

 

 

По в. „Уолстрийт джърнъл“  

Станете почитател на Класа