Силното потребителско доверие невинаги е добра новина

 Потребителското доверие в САЩ стигна най-високото си равнище за последните четири години и въпреки това индексът Dow Jones загуби 89 пункта, пише Марк Хълбърт. Полудели ли са пазарите? Без съмнение, но в конкретния случай в поведението им има логика. Обяснението е, че потребителското доверие е индикатор, обратен на тренда, т.е. пазарът по традиция върви по-добре след сериозни спадове в това мерило, отколкото след особено големи скокове.

Ето какво открих при анализа на публикувания от Conference Board Индекс на потребителското доверие за последните три десетилетия. Съпоставих всяка месечна промяна в него с представянето на фондовия пазар в последващите месеци. Както биха предвидили трейдърите, които залагат срещу тренда, най-големите месечни скокове в индекса в общия случай предхождат възвръщаемост под средната. И обратното, големите спадове в индекса обикновено са следвани от възвръщаемост над средната. Най-стабилните статистически модели в данните обаче се появиха, след като проверих ефекта върху индекса на потребителското доверие от представянето на фондовия пазар през предходните месеци. Открих, че показателят е склонен да расте след периоди, когато акциите са силни, и обратното. И така, предвид факта, че борсата стигна нов връх на бичия пазар по-рано тази есен, засилването на увереността на домакинствата не е особена изненада.

Тази статистика означава, че потребителското доверие говори повече за миналото поведение на фондовия пазар, отколкото за бъдещото. Но доколкото индексът изобщо ни ориентира по някакъв начин за бъдещето, то е, че по-силните показания са по-скоро негативни, отколкото позитивни за фондовия пазар. До подобни констатации стигна и изследването от 2002 г. на Кенет Фишър от Fisher Investments и Миър Статман, професор по финанси в Университета в Санта Клара. Двамата откриват още, че потребителското доверие е по-скоро изоставащ, отколкото изпреварващ индикатор. „Индексът пада успоредно с цената на акциите, но инвеститорите не бива да се опасяват, че по-ниското потребителско доверие ще доведе до слаба възвръщаемост от акциите“, пишат авторите на изследването. „В повечето случаи пониженията на нагласите сред домакинствата предшестват висока възвръщаемост от акциите.“

Какъв е изводът? Не се радвайте прекалено от привидно добрата новина, че потребителското доверие в САЩ е на най-високото си равнище за последните поне четири години.

 

По „Маркет уоч“

Станете почитател на Класа