Проблемът на Гърция с корупцията не е решен

Доживотен затвор - с това решение излезе един солунски съд заради незаконно присвоени 15 милиона евро. Драконовската мярка би трябвало да сплаши нарушителите. Проблемът на Гърция с подкупността обаче си остава.
Държавните служители си пълнят джобовете, а онези, които знаят за присвояванията и корупционните практики, си мълчат. С надеждата и те да се облажат по някакъв начин. Как иначе да си обясним факта, че в продължение на години в Солун са изчезвали милиони евро? Съдът в града постанови, че това не е дребно прегрешение, а углавно престъпление, за което може да бъде наложена и доживотна присъда. Присъдите срещу бившия кмет на Солун и двама висши общински служители безспорно са много сурови - в крайна сметка става дума за финансово престъпление, а не за отнемане на човешки живот. Кризата, която предизвикаха безскрупулните държавни служители, обаче вече коства живота на няколко души.
Съдът аргументира решението си, позовавайки се на закон, който предвижда най-голямото наказание и за финансови престъпления. Досега този закон ни най-малко не е оказал възпиращо въздействие, но времената се менят. В условията на обща мизерия Гърция си припомня, че съществува и извънредно право. Безпрецедентните присъди от Солун би трябвало да стреснат мнозина - защото разправата с мошениците от миналото тепърва започва.
Данъчните власти в Гърция не успяват да се справят със задачите си - не им достигат кадри, а и компютри. Инспекторите все още работят неефективно, както сочат резултатите от изследване на МВФ и ЕС, чийто текст е публикуван в гръцката преса. В него се цитира и вътрешно разследване, според което самите данъчни инспектори укриват данъци и имат сметки в чужди банки.
"Ние плащаме, а вие прокарвате реформите!" Това е условието за продължаване на помощите от МВФ, ЕС и ЕЦБ. Едно от най-важните условия на кредиторите е данъчната инспекция в Гърция да заработи ефикасно и да се погрижи за повече приходи. Трябва да бъде прекратена практиката много богати гърци да изнасят парите си в чужбина и да не плащат и цент в държавната хазна. Както и корупционните схеми в самата данъчна инспекция.
Междувременно инспекторите от МВФ, ЕЦ и ЕЦБ са назначили нова проверка на всички документи на инспекцията. А правителството на Антонис Самарас от своя страна обяви, че предприема нови мерки срещу укривателите на данъци. Финансовото министерство заплашва със затвор всички, които дължат над 5000 евро на държавата. Сурови наказания чакат и данъчните инспектори, които прикриват измамниците.

Станете почитател на Класа