1453-ма милиардери в света притежават 5, 5 трилиона долара

Днес в света живеят около 4000 милиардери, твърди ловецът на богаташи Рупърт Худжуърф. Той обаче посочва имената само на 1453 от тях. А останалите? Те явно успешно крият богатството си и не искат да се набиват на очи. Живеещият в Шанхай британец Рупърт Худжуърф е нещо като ловец на богаташи. От няколко години насам той редовно изготвя "класации на лукса" за китайското списание "Хужун", в които влизат например имената на най-богатите хора и градовете с най-много милиардери. В неговия най-нов списък на най-богатите хора в света влизат 1453-ма милиардери. Сред тях най-много са азиатците - 608 души, от които повече от половината са китайци (317). Това означава, че в страната на драконите днес има почти толкова милиардери, колкото в цяла Европа, където Худжуърф е преброил 324 души с милиарди в банковите сметки.
Разглеждайки неговата класация, няма как да не забележим, че в традиционно мъжкия свят на богаташите навлизат все повече жени. Днес всеки десети представител на класата на най-богатите, тънещи в разкош и лукс, е от нежния пол. А най-богатата жена в света е 90-годишната наследничка на империята “Л'Ореал“ - Лилиан Бетанкур. Със своето състояние от 30 милиарда долара тя успява да влезе в топ 10 на най-богатите хора в света.
Короната на най-богатия човек в света запазва 74-годишният мексиканец Карлос Слим, собственик на телекомуникационна компания, въгледобивни мини и банки. Състоянието му възлиза на 66 милиарда долара. На второ място е 82-годишният Уорън Бъфет, притежаващ богатство на стойност 58 милиарда долара. Трети е испанецът Амансио Ортега, собственик на модната компания ZARA. През миналата година той е успял да увеличи състоянието си до 55 милиарда долара, което го прави най-богатият европеец. С това испанецът изпреварва вече Бил Гейтс, който за първи път остава извън топ 3 - неговите 54 милиарда долара му стигат само за четвъртото място в глобалната класация на милиардерите.
Рупърт Худжуърф изследва света на богатите още от 1999-та. През годините той е съставил куп класации. Първата световна ранглиста на супербогатите обаче Худжуърф изготвя едва през миналата година. Пред германския вестник "Ди велт" той споделя, че най-трудно му е било с европейците, които са доста дискретни. "Това важи най-вече за германците, които наистина полагат доста усилия да не бият на очи", казва 42-годишният "изследовател". От данните на Худжуърф става ясно, че най-много милиардери живеят в САЩ - 409 души, следвани от Китай с 317 и Русия с 88 свои представители в клуба на най-богатите хора. Британецът е успял да преброи 61 германци със състояние над 1 милиард долара, което отрежда на Германия четвъртото място по страни. Той обаче твърди, че в страната има поне още 120 германски милиардери, които доста успешно крият богатството си.
Най-богат сред германците е собственикът на веригата от супермаркети "Алди" Карл Албрехт със състояние от 28 милиарда долара, следван от Волфганг Порше с 22 милиарда долара. В глобалната класация на милиардерите те заемат съответно 16-то и 23-то място.
От всичките 1453-ма богаташи, намерили място в класацията на Худжуърф, точно половината са американци и китайци.
Ето и още няколко интересни факта: в близките 5 години се очаква китайците да задминат американците по брой милиардери и да оглавят световната ранглиста; средностатистическият милиардер е на 63 години; Москва е градът с най-голяма концентрация на милиардери - общо 76 на брой, следван веднага от Ню Йорк със 70; в Европeйския съюз най-много богаташи живеят в Лондон и Париж; а общото състояние на всичките 1453 милиардери в класацията на Худжуърф възлиза на 5,5 трилиона долара, което се равнява на целия БВП на Китай.

Станете почитател на Класа