Еврокомисията предлага по-шумна кампания за европейските избори догодина

Европейската комисия направи във вторник серия предложения, с които европейските избори догодина да се превърнат в паневропейско политическо събитие и да се промени досегашното статукво на полунационален вот с притеснително ниска активност. Ако предложенията бъдат приети от страните членки, избирателите през 2014 г. ще знаят с кого тяхната национална партия е свързана на европейско равнище и кого иска тя за следващ председател на Еврокомисията.
Освен това всички граждани на ЕС ще гласуват в един ден и ще бъдат информирани за президентските кандидати чрез телевизионни дебати. „Важно е да има по-голяма избирателна активност“, заяви комисарят по правосъдието, фундаменталните права и гражданството Вивиан Рединг. Средната активност пада от въвеждането на преки избори през 1979 г., като достигна едва 43 на сто през 2009 г. Според проучване на Евробарометър 62% от европейците смятат, че активността ще се повиши, ако има избор на кандидати за председател на ЕК и ако се гласува в един ден. 84 на сто пък обещават да отидат до урните, ако разберат по-добре какво значение има ЕС за техния живот, тъй като тези избори си остават упорито и ексклузивно на тема национални въпроси.
Предложенията на ЕС са съобразени с новата система за избор на председател на ЕС в Лисабонския договор от 2009 г. Там се казва, че европейските лидери трябва да го изберат, „като вземат предвид“ европейските избори. Самите партии трябва да номинират кандидатите си за поста до началото на 2014 г. Вече изплуваха някои спрягани имена, включително на Вивиан Рединг от дясноцентристката ЕНП. Изборите трябва да се състоят в един ден между 22 и 25 май.

По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа