Парламентът в Кипър отложи дебата по спасителния план

Кипърският парламент отложи насроченото за неделя извънредно заседание на тема спорния спасителен план за банките на страната и то ще се състои в понеделник. Сключената сделка с ЕС и МВФ в петък в Брюксел предизвика обществен гняв, тъй като с нея се налага данък до 10 на сто върху банковите депозити. Президентът Никос Анастасиадис заяви обаче, че отказът от спасителната помощ ще доведе до колапс на банките в Кипър. Разтревожени инвеститори образуваха опашки пред банкоматите, за да изтеглят спестяванията си.
Сделката за 10 милиарда евро спасителна помощ с ЕС и МВФ има радикални различия с предишни спасителни пакети. Вложителите в кипърски банки със суми под 100 000 евро ще платят еднократен данък от 6, 75 на сто, а тези с депозити над 100 000 евро ще платят данък от 9, 9 на сто. Вложителите ще бъдат компенсирани с акции на еквивалентна сума в техните банки.
В събота президентът Никос Анастасиадис призна, че сделката е „болезнена“, но посочи, че е необходима, за да се избегне „безразборен банкрут“. Но опозиционните лидери и спестителите, сред които има и доста чужденци, изразиха шок и гняв след постигането на споразумението. За да влезе в сила, трябва да бъде ратифицирано от парламента. Партията Демократичен сбор на президента Анастасиадис разполага с 20 места в 56-членния парламент и се нуждае от подкрепата на други политически сили, за да получи мнозинство.

По Би Би Си
ЕПА - БГНЕС
Пред банкоматите в Никозия се извиха опашки от разтревожени вложители.

Станете почитател на Класа