Анкара търси място на международния оръжеен пазар

Танк, хеликоптер, а сега и дрон. В момент, когато кризата ограничава военните бюджети в Европа, Турция реши да даде рамо на военната си индустрия с амбицията да демонстрира технологичната си независимост и да си извоюва място на международния пазар. Турското правителство е толкова гордо, че вече отваря вратите на оръжейните си компании за чужди ръководители. Миналата седмица бе ред на краля на Йордания Абдула Втори, който имаше честта да посети завода на „Търкиш Еъроспейс Индъстрис“ (TAI) в Анкара, придружен от президента Абдулах Гюл. Двамата ръководители разгледаха последните машини местно производство - военен хеликоптер и дрон за наблюдение, с който Турция се гордее, че е една от малкото страни, които са овладели производството му. Тези две най-модерни машини са конкретен израз на стратегията, чието начало постави преди десет години ислямско-консервативното правителство едновременно с претенцията си за регионална сила.
Преди разработвахме някои проекти в рамките на предоставени лицензи или трансфер на технология, но през последните десет години се опитахме да развием наша собствена технология, обяснява заместник-министърът на отбранителната индустрия Мурад Баяр. И добавя: „Не можем да играем роля в региона с внесени оборудване и технология.“
Така че приоритет бе даден на изследователската дейност във военната област. Близо 700 милиона долара бяха отделени за целта само за 2012 г. От манната се възползваха шепа държавни компании като TAI, „Рокетсан“ или „Аселсан“, но тя позволи и появата на стотици малки и средни предприятия, обединени в групи. За да преодолее изоставането си, Турция се възползва от членството си в НАТО, за да разработва проекти съвместно със западни оръжейни гиганти, което означава трансфер на технологии и ноу хау. Нейният дрон (безпилотен самолет) „Анка“ е създаден на базата на израелска технология, нейният нов атакуващ танк „Алтай“ е плод на проект с южнокорейската компания „Хюндай Ротем“, а хеликоптерът T-129 „Атак“ е разновидност на модел на англо-италианския производител „Агуста Уестланд“.
В Турция има слаби изгледи да се спечели търг – обобщава ситуацията френският директор на „Талес“ за Турция Филип Амар – за да влезеш на този пазар, трябва да си готов на сътрудничество в интерес на всеки. Сега турската военна индустрия демонстрира забележителен напредък. Миналата година оборотът й достигна 4,3 милиарда долара, а износът – близо 1,3 милиарда, което е повишение с 35% за година. Благодарение на съвременни и по-евтини материали, отколкото на западните компании, Турция бележи точки в експорта. Обединените арабски емирства закупиха нейната нова артилерийска система с лазерно насочване "Cirit". А хеликоптерът T-129 бе предпочетен пред американските на търг в Южна Корея. Въпреки тези успехи Анкара си остава още джудже на световния пазар, далеч зад гигантите САЩ (66 млрд. долара през 2011 г.) и Русия (15 млрд.долара през 2012 г.) и дори след азиатските дракони като Южна Корея. Макар повече от 50% от техниката, доставяна на нейната армия, да е местно производство, Турция още е далеч от самозадоволяването, но е решена да влезе в клуба, отбелязва европейски индустриалец. Две от най-големите й компании TAI и „Аселсан“ са сред първите 100 в световната отбранителна индустрия. Турската самолетостроителна компания, партньор на европейския гигант „Еърбъс“ и на американската „Локхийд Мартин“, обяви намерението си да изкара 20% от капитала си на борсата до средата на 2013 г.
Турция вдигна високо летвата на своите претенции: 2 млрд. долара оръжеен износ през 2016 г. и издигане от 15-то на 10-о място в света по военни разходи през 2023 г. А според анализаторите тя има реални шансове да го постигне.
По АФП
ЕПА – БГНЕС
Йорданският крал (вляво) и турският президент посетиха завода на TAI в Анкара.

Станете почитател на Класа