Приказно богатите китайски туристи

Те са като ураган - по пътя си опустошават безмитните магазини на Европа. И вече задминават дори прословутите руски новобогаташи. Те също са приказно богати. И са много взискателни. Те са новите китайски туристи. Летището във Франкфурт отскоро държи на щат двама търговски консултанти за... китайски клиенти. До края на годината те ще станат общо деветима. Задачата им е да помагат на китайските туристи в безмитните магазини, като им превеждат и следят за това, пазаруването да не става причина да си изпуснат самолета. През 2011 година всеки китайски турист е похарчил средно по 536 евро в безмитните магазини. Китайците купуват предимно луксозни стоки - швейцарски часовници, германски бижута или френски дизайнерски чанти. Тенденцията е възходяща. Туристите от Далечния изток вече надминават по оборот дори богатите руснаци.
"Едно от най-любимите занимания на китайските туристи е шопингът. Поради високите данъци за луксозни стоки в Китай марковите продукти на „Картие“ или „Ролекс“ в Европа са значително по-евтини", казва професор Волфганг Арит, ръководител на Института за туристически проучвания. Отдавна китайските туристи са любимци на търговците на луксозни стоки в Германия. От 2012 година те са световни шампиони по пътувания и изместиха германците от първото място в тази класация. Икономическият подем в Китай доведе до бум и на туристическите пътувания.
Същевременно китайските туристи представляват сериозно предизвикателство за германските хотелиери и туроператори. Защото те се оказват извънредно взискателни клиенти. "Ще трябва да свикнем с мисълта, че китайците ще променят правилата на играта в туристическия бранш. Китайците харесват европейската архитектура и луксозните стоки, но не се чувстват добре обслужвани", казва проф. Арит. Те са свикнали на по-добро обслужване в хотелите, ресторантите и магазините. Само най-богатите 5 процента от китайското население могат да си позволят пътуване до Европа. Мнозина от тях са единствено дете в семейството и още от най-ранна възраст са свикнали към тях да се отнасят като към малки "кайзери". Толкова по-голямо е разочарованието им, когато по време на отпуск някой ги кара да се чувстват вече не каго господари, а като като молители.
Европейската туристическа комисия е проучила китайските туристически блогове и е систематизирала нагласите на туристите от Поднебесната империя: те обичат синьото небе, точните автобуси и влакове; не харесват претъпканите превозни средства и това, че магазините затварят много рано; дразни ги, че често обслужващият персонал не достига, че няма достатъчно информация за китайци и че съществуват проблеми с визите и китайските кредитни карти. "Много китайски туристи все още очакват да се отнасят към тях като към кайзери", казва Карл-Хайнц Щайнмюлер от Агенцията за изследване на бъдещото развитие.
Тъй като от китайците може да се печели много, туристическият бранш ще трябва да са преориентира. И то по същия начин, както стори това и за богатите шейхове от Персийския залив. Търговските консултанти на франкфуртското летище са само началото. Все повече магазини за луксозни стоки назначават сътрудници с китайски. А някои магазини затварят за други клиенти, когато пристига туристическа група от Китай. "Хората от туризма трябва да са наясно, че китайците не са втора категория туристи само защото не знаят достатъчно английски. Някои имат толкава пари на банковата си сметка, че могат да купят хотела, в който нощуват като туристи от Третия свят", твърди проф. Арит. И туристическият бранш се съобразява с изискванията на китайските туристи. Все повече хотели се адаптират към техните желания и сигурно е въпрос само на време в Европа да стъпи някоя от мощните китайски хотелски вериги.
Докато навсякъде по света туристическият бранш се е адаптирал към изискванията на европейските туристи, в Европа липсват подобни структури за новите туристи от Китай. Къде биха могли да изникнат, показват туристическите предпочитания на китайските блогъри. Те обичат Алпите, парижката катедрала Нотр Дам, Лувъра, университета в Кеймбридж, квартала с червените фенери в Амстердам, Сена и Егейско море. "Още през 2020 година туризмът в Европа ще изглежда много по-различно", казва изследователят на бъдещето Карл-Хайнц Щайнмюлер.
По „Дойче веле“

Станете почитател на Класа