Кипър изобщо в Европа ли е?

Защо Европа да е отговорна за фалиралите кипърски банки, чиято слава и без друго не е от най-добрите? И защо Кипър да е изобщо в Европа? Географски погледнато, Кипър е част от Близкия изток. Тоест намира се в Азия.
И така: защо Кипър да е в Европа? Единият възможен отговор гласи: защото богинята на любовта Афродита е родена от пяната на морските вълни именно край кипърските брегове. Картината на Сандро Ботичели "Раждането на Венера", която изобразява пристигането на Афродита (Венера) в Кипър, е сред най-прочутите европейски художествени творби.
На онези, които предпочитат езика на икономиката пред този на митологията и изкуството, може да се отговори по следния начин: ако отпускането на милиардни помощи за Гърция се оправдава с това, че страната била "люлка на европейската демокрация", то Кипър без съмнение може да се нарече "люлка на европейската цивилизация". Благодарение на възловото си географско положение и на природните си богатства още в античността Кипър има славата на едно от най-важните средища на морската търговия. А именно покрай нея Западът се сдобива със своето материално и духовно благосъстояние.
Докато днес кипърските кредити трябва да бъдат "подпирани" с чужди пари, в миналото Кипър осигурява на цялото Средиземноморие "твърда валута". Тази едновремешна "твърда валута" е медта. В името на този благороден метал се съдържа очевидна препратка към третия по големина средиземноморски остров - aes cyprium е латинското наименование на медната руда. Културният просперитет на региона се дължи в голяма степен именно на медната руда. Кипърската медна руда била използвана не само за направата на оръжия, но и за изработката на украшения и съдове за бита. Тя е била и нещо като разменна монета в търговските отношения, тоест - предшественик на днешната монетарна търговия.
Първият период на кипърския икономически разцвет е в късната Бронзова ера - през втората половина на второто хилядолетие преди Христа. По-късно на острова пристигат финикийците - капиталистите на античния свят. Те контролират търговията в целия средиземноморски регион. А покрай търговията със стоки започва оживен обмен и на културни стойности и идеи. Омировата "Илиада" се разпространява навред именно благодарение на активния търговски обмен. По този начин Кипър има принос и за раждането на най-ранната европейска литература. Да не забравяме и факта, че действието в Шекспировия "Отело" се развива в "едно пристанище на остров Кипър".
В дългата си история Кипър има множество владетели - свои и чужди. Под управлението на френските крале-кръстоносци пристанището във Фамагуста се издига до място, известно с приказните си богатства. По-късно венецианците поемат и доразвиват наследството на финикийците. След това идват османците, британците и кой ли не още. И до днес Кипър има огромна притегателна сила. Което си личи и от забележителния бум на туризма през последните десетилетия.
Колкото и безнадеждна и объркана да изглежда днешната ситуация на остров Кипър, човек не бива да изпуска из очи изброените факти. Ако не беше цялото това историческо и културно развитие, на ЕС едва ли щеше да му хрумне да приеме Кипър в Общността още през 2004 година, а през 2008-ма и в еврозоната - въпреки клиентелизма в тази държава и въпреки нейната разпокъсаност.
По „Дойче веле“

Станете почитател на Класа