Големият банков страх тресе не само Кипър

Кипърските банки вече са отворени, но се страхуват от клиентите си - ако вложителите масово изтеглят спестяванията си, ще настане истински хаос. Под заплаха е поставена и общата финансова система в еврозоната. Кипърските граждани вече не вярват на банките. Във връзка с това те останаха затворени повече от седмица - поради опасенията, че хората ще ги щурмуват и ще изтеглят влоговете си. "Липсата на доверие има разрушителна сила. Ако всички смятат, че парите им не са в сигурни ръце, съществува опасността от срив на цялата банкова система", казва Томас Шустер от Института за германска икономика.
Кипърските власти предприемат драстични мерки, за да предотвратят евентуалния щурм на банките - силите за сигурност трябва да попречат на нападенията срещу банките и техните служители. А въведените ограничения в движението на капиталите явно още дълго време ще бъдат в сила - за момента не могат да се теглят по повече от 300 евро.
Финансистите смятат, че загубата на доверие се дължи най-вече на планираните данъци върху влоговете над 100 000 евро. Според Томас Шустер държавата би трябвало да се намеси едва след изчерпването на възможностите на финансовите институции. А за да увеличи приходите, би трябвало да увеличи данъците, вместо да посяга на влоговете.
Каквото и да се говори - Кипър е изправен пред трудни времена. "През следващите две-три години ще преживеем тежка рецесия", прогнозира влиятелният кипърски мениджър Георге Михаил, цитиран от "Ди велт". През 2013 година потреблението ще намалее между 10 и 20 процента, а до 2015 г. брутният вътрешен продукт ще се свие с една пета.
Финансовият експерт Мартин Хелмих отбелязва, че Кипър е твърде малка страна, за да застраши финансовата система на цялата еврозона. "Много по-важно е да стане ясно, че Кипър е единичен случай и няма да се повтори другаде", казва Мартин Хелмих. Защото и в Германия вложителите вече изпитват страх за спестяванията си. 54 процента от германските граждани не вярват на думите на канцлера Ангела Меркел, че влоговете им са гарантирани. Това показват резултатите от проучване на института "Форса".
По „Дойче веле“

Станете почитател на Класа