Виртуалната валута биткоин печели от сривовете в еврозоната


На 3 април един биткоин се търгуваше за над 100 евро, което е 10 пъти повече в сравнение с курса преди три месеца. Скокът бе извършен главно през март, когато малкият остров Кипър, данъчен рай и банков център за руски олигарси, затвори банките си за около 2 седмици, дкато преговаряше по условията за спасителна помощ. Тя доведе до реструктуриране на двете му най-големи банки и налагането на капиталов контрол.
Подемът на биткоина не се дължи само на кипърските проблеми, казва Джон Матонис, шеф на борда на директорите на Фондация Биткоин, която промотира виртуалната валута. „Историята се лансира главно от медиите, но не сподемял мнението, че цената на биткоина скача заради Кипър. Това си е голям бизнес за биткоина, но в Кипър всъщност има много малко потребители на валутата“, заяви Матонис пред „ИЮ Обзървър“.
Създадена от анонимен програмист или група програмисти, биткоинът не е свързан с никаква централна банка или правителство, тъй като се емитира от компютри по цял свят при решаване на сложни математически задачи. Според Матонис освен заради европейските проблеми, цената на биткоина се е покачила, тъй като инвеститорите, които искат да вложат пари в бизнеси, свързани с виртуалната валута, могат да го направят само като купуват биткоини. Тъй като броят на биткоини е ограничен до 21 милиона - поради крайния брой на възможните математически проблеми – и половината от тях вече са в употреба, недостигът също подхранва цената, обяснява Матонис.
Колкото до въпроса защо биткоинът остава без конкуренция като виртуална валута, отговорът му е, че другите дигитални валути винаги са били свързани с компания, държава или правителство, които в крайна сметка „могат да им сложат край“. „А при биткоина това е невъзможно. Той е като торентите, само че вместо филми и музика се обменят пари.“
Но с финансовата криза, с еврокризата и с последния опит да се облагат с данъци малките вложители в Кипър има абсолютна връзка между загубата на доверие у традиционните валути, банките и централните банки, и нарасналата популярност на биткоина. „Всъщност банките и централните банки работят за силата на биткина“, смята Матонис. Американците, руснаците и германците са водещите потребители на биткоина в света. Испанците, италианците и холандците също са сред големите ползватели, но като потребители на човек от населението финландците са на първо място.
По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа