Оли Рен: Големите депозити в ЕС могат да бъдат „подстригани” при банков фалит

Хората с големи депозити могат да понесат загуби
според планирано законодателство от Брюксел при банков фалит, съобщи еврокомисарят по икономиката Оли Рен. Идеята е фокусът при поемането на тежестта от фалит да бъде поставен върху големите вложители, вместо върху данъкоплатците. „Кипър беше специален случай...докато подготвяната директива постановява инвеститорът и вложителят да понесат пасиви при реструктуриране на банки”, заяви Рен. „Има обаче много строга йерархия. Първо са акционерите на банката, след това вероятно незащитените инвестиции и депозити. Все пак лимитът от 100 000 евро е свещен и депозитите под тази сума винаги са защитени.”
Споменатата от Оли Рен директива е подготвяна от Европейската комисия с цел сигурността на банките и може да наложи пасиви за инвеститорите в законодателството на страните членки. Рен направи изявлението си в интервю за финландска телевизия, след като през март Кипър принуди богатите вложители в банки да понесат тежки загуби срещу получаването на спасителна помощ за 10 милиарда евро от ЕС и МВФ. Първоначално Кипър искаше да подстриже и депозити под 100 000 евро, но отстъпи пред обществения гняв.
Директорът на мозъчния тръст „Оупън Юръп” Матс Першон коментира: „Рен повтаря това, което е предложение на ЕС от 2012 г. и което доста смислено излага механизъм за понасяне на тежестта от фалит най-напред от инвеститорите, а след това от хората с големите депозити. Но около кипърския прецедент витае още толкова голяма несигурност, че неговите коментари могат да предизвикат все още трусове.”
По „Дейли телеграф”
 

Станете почитател на Класа