Кризата в еврозоната може да продължи 10 години

Шефът на Bundesbank Йенс Вайдман заяви, че кризата в еврозоната може да трае 10 години. Той отправи предупреждението в момент, когато други европейски представители обявиха, че отговорът им на кризата върши работа. „Преодоляването на кризата и на нейните последици ще остане предизвикателство за следващото десетилетие“, заяви шефът на германската централна банка в интервю за „Уолстрийт джърнъл“. Като член на ЕЦБ той не изключи ново понижение на лихвата „в отговор на нова информация“. Вайдман призова европейските правителства да продължат реформите и предупреди, че „сега наблюдаваното спокойствие може да се окаже измамно“. Колкото до спасяването на Кипър, банкерът окачестви като добро решение включването на загуби за депозитите над 100 000 евро. „Кипърският случай показва, че е възможно банките да бъдат закривани. Това е добре, защото означава, че данъкоплатците не трябва винаги да се намесват за спасяването на банките."
Междувременно шефове от еврозоната обявиха в съвместен редакционен коментар за „Ню Йорк таймс“, че „Европа отговаря на кризата“ и излиза по-силна от нея. Шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум, комисарят по икономиката Оли Рен, членът на ЕЦБ Йорг Асмусен и шефовете на европейския спасителен фонд Клаус Реглинг и на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер признават, че кризата е показала „структурни проблеми“ при създаването на икономическия и валутен съюз. „Но в окото на бурята ние укрепихме основите на нашата валута и подобрихме издържливостта на икономиките ни“, отбелязват те.
МВФ не е толкова оптимистичен обаче. Във вторник фондът предупреди, че еврозоната изостава във възстановяването си зад САЩ и че са необходими по-бързи действия от правителствата за създаването на т.нар. банков съюз. Но изборите наесен в Германия и нежеланието на други държави да отстъпят повече правомощия на Брюксел блокира процеса.
По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа