Проклятието на втория мандат застигна Обама

Американските медии не спират да говорят за трите скандала във Вашингтон. Кои са те ли? Става въпрос за пристрастните данъчни ревизии на критични спрямо управлението организации, аферата с подслушването на водещи журналисти от агенция Асошиейтед прес и скандалът с опита на външното министерство да омаловажи нападението срещу американското консулство в Бенгази от 11 септември 2012 година.
Дори и добронамерените спрямо сегашното управление журналисти са на мнение, че американският президент се държи така, сякаш няма нищо общо с въпросните три скандала. В четвъртък обаче той все пак реши да предприеме нещо: Обама обяви, че е освободил шефа на федералната данъчна служба Стивън Милър. Аргументите на президента гласят, че поведението на службата е неприемливо, а американците, както и самият Обама, с право са възмутени от цялата тази история.
Милър е знаел поне от година, че данъчни служители са взели на мушка някои консервативни организации, например движението "Чаено парти". Въпреки това той до последно отричаше да има такова нещо. "Подобно поведение на американската администрация е неприемливо, още повече в данъчната служба, която разполага с власт и средства да проверява всеки едни от нас", подчерта Обама.
Сега ФБР трябва да установи кои хора в американското правителство, а вероятно и в Белия дом, са знаели за пристрастните данъчни ревизии. За президента Обама това е най-опасната, но далеч не единствената криза, с която се бори в момента. Неговият правосъден министър е подложен на обстойни разпити в Конгреса заради аферата с подслушването на журналисти от агенция Асошиейтед прес. Не само в средите на републиканците смятат, че в случая става въпрос за недопустима намеса в работата на медиите. Тази позиция се застъпва и в редиците на демократите.
В хода на скандала правосъдният министър на Обама обаче засилва още повече напрежението. Той твърди, че нямал нищо общо с подслушването в Асошиейтед прес. Позицията на министъра е, че зад тази операция стоял неговият заместник. Междувременно говорител на Белия дом увери, че президентът Обама не е знаел нищо за подслушването на журналистите.
Що се отнася до хората от близкото обкръжение на президента, които предоставят информации на медиите - във Вашингтон е публична тайна, че спрямо тях Барак Обама е значително по-безкомпромисен от предшествениците си. В момента Белият дом е зает с ограничаването на щетите от скандала - президентът подкрепи законопроект на Сената, с който в бъдеще подслушването на медии ще бъде допустимо само в изключителни случаи.
Барак Обама е принуден все още да се отбранява и по въпроса за терористичното нападение срещу американското консулство в Бенгази през есента на 2012-та. Наскоро бяха публикувани стотина имейли на правителствени служители, които обсъждат събитията в либийския град. За медиите тази находка е много по-интересна от политическите приоритети на президента Обама. Нищо чудно, че политическите наблюдатели вече открито говорят за проклятието на втория мандат, което застигна и президента Обама.
По „Дойче веле”
 

Станете почитател на Класа