Нова гръцка партия ще се бори за връщането на драхмата

В Гърция бе създадена нова политическа партия – План Б, която подкрепя изоставянето на еврото и завръщането на драхмата. Лидерът й Алекос Алаванос заяви по време на учредителната конференция в Атина, че е против наложените мерки за икономии, наложени на страната му. Той се аргументира с думите, че Гърция няма да може да се измъкне от рецесията, докато е обвързана с единната валута. Но според проучвания на общественото мнение повечето гърци искат еврото да се запази.
Гърция е изправена пред перспективата да напусне еврозоната, откакто финансовата криза избухна през 2009 г. На гърците бе казано обаче, че евентуален „Грекзит“ (излизане на Гърция) е кошмарен сценарий, който ще е хвърли страната в още по-голям хаос. Алаванос, който е бивш лидер на основната лява опозиционна партия СИРИЗА, казва, че изоставянето на единната валута ще представлява „малък шок“, но девалвацията на драхмата скоро ще даде положителни резултати и ще послужи за пример на други членки на еврозоната.
Скулпторът Янис Ставридис, който присъства на учредителната конференция на План Б в събота, обясни защо е решил да се присъедини към новата партия. „Смятам, че излизането от еврозоната ще даде на страната ни възможността да води независима икономическа политика в полза на народа, заяви Ставридис пред Ройтерс. Еврото е стегнат корсет, който пречи на Гърция да се развива.“
Засега новата партия има само около 400 членове. Гръцкото правителство, което подкрепя мерките за икономии, настоява, че не може да има връщане назад в реформите и че призивите за излизане на Гърция от еврозоната сега са минало.
По Би Би Си

Станете почитател на Класа