Възможно ли е токът в Европа да е по-евтин?

В някои страни от ЕС хората дават 25 на сто от парите си за ток, отопление и бензин. Промишлеността също се оплаква от високите цени на електроенергията, поради което ЕК иска тяхното намаление. Но дали това е възможно?
Данните, с които разполага Европейската комисия, са повече от тревожни: през последните седем години цените на електроенергията за промишлеността са се увеличили с 37 процента, а за домакинствата - с 22 на сто. Тенденцията на нарастване е трайна. Нещо повече - цените вече се явяват спирачка за стопанския ръст, както твърдят някои експерти. С проблема предстои да се занимаят и държавните и правителствени ръководители на 27-те страни-членки на ЕС, които ще дискутират ценовата стабилност в енергийната политика.
Междувременно председателят на ЕК Жозе Барозу призова европейските държави към окрупняване и либерализиране на енергийния пазар, както и към по-дълбока интеграция, чрез която биха могли да се спестят до 8 милиарда евро годишно. Окрупняването от своя страна може да донесе годишни икономии в размер на 65 милиарда евро.
Препоръчва се и намаляване на зависимостта на европейските държави от външни доставчици. ЕК е и за по-тясното свързване на европейските енергийни структури като предпоставка за по-интензивно използване на възобновяемите енергийни източници. До 2020 г. инвестициите в този сектор би трябвало да достигнат 200 милиарда евро, но засега няма яснота откъде ще дойдат тези пари.
Така или иначе основният въпрос, който ще разискват европейските лидери, е този за цената. Макар че - както посочва един европейски дипломат - тя се определя не от държавните и правителствените ръководители, а от пазара. Именно от гледна точка на възможното намаление ЕС поема в посока, която е много по-различна от прилаганата в Германия политика на отказ от ядрена енергия и акцент върху възобновяемите енергийни източници.
Концепцията, която се очаква да бъде приета, вече се оценява от някои коментатори като крачка назад. И поставяне под въпрос на всичко, което до момента е било решено и приложено. Независимо дали става дума за зелените енергии или за търговията с вредни емисии - това, което съвсем доскоро бе възприемано като революционно и екологично, изведнъж се превърна в недостатък - щом води до оскъпяване, съкращаване на работни места и възпрепятстване на растежа.
По „Дойче веле”
 

Станете почитател на Класа