Шефът на „Роснефт“ - Игор Грозни на днешна Русия

В Москва се говори, че ако властта в Русия си има име, то тя се казва Игор Сечин. Явно и сп. "Тайм" е оценило способностите на Сечин - той е единственият руснак в класацията на списанието за най-влиятелните личности в света.
Игор Сечин е шеф на руския енергиен концерн "Роснефт" и минава за един от най-доверените хора на Владимир Путин. За него се говори дори, че е човекът за тежките поръчки на руския президент. Той безмилостно се разправя с олигарси и конкуренти в петролния бизнес. Навремето Сечин работи в градската управа на Санкт Петербург, където се запознава с Путин. Оттогава насам двамата са неразделни. Сечин прави най-голямата услуга на приятеля си Путин през 2003-та. Тогава той организира ареста на Ходорковски и разбива концерна ЮКОС. За награда му е позволено да се сприятели достатъчно добре с главния прокурор Владимир Устинов. Не след дълго синът на Устинов се жени за дъщерята на Сечин.
Междувременно Ходорковски е неутрализиран, а "Роснефт" поема активите на ЮКОС за добив на нефт и става най-големият петролен концерн. Така Сечин постепенно осъществява мечтата на Путин за ренационализиране на приватизирания петролен сектор и силно държавно влияние. Още тогава Сечин трупа дивиденти от двойната си функция - той е едновременно шеф на надзорния съвет на "Роснефт" и управител на кремълската администрация. А когато Путин става премиер, Сечин получава вицепремиерския пост, а освен това поема и надзора върху петролния и енергиен сектор в страната. Преди една година пък той не само става шеф на "Роснефт", ами поема и ръководството на кремълската комисия за стратегическо развитие на целия енергиен сектор. Така днес той държи под контрол най-малко една трета от общия БВП на Русия.
"Уважавам го заради професионалните му качества и неговия хъс. Той не се предава никога, винаги върши всичко докрай", така Путин хвали своя приятел Сечин. Един бивш служител на Кремъл пък казва пред вестник "Ведомости" следното: "Сечин не е човек, който е постигнал кой знае колко сам, той е по-скоро известен с това, че пречи на другите да постигнат нещо." Не само Ходорковски е изпитал това на собствен гръб. Петролният магнат Михаил Гузериев също знае на какво е способен Сечин. След един спор с шефа на "Роснефт" на Гузериев му се наложи да напусне незабавно Русия. Игор Сечин е мъжът за тежките поръчки. Той е олицетворение на традиционния съветски човек на властта, чийто статут нараства в мига, в който те погледне строго. Той е противник на частното предприемачество и смята, че най-естественото нещо на този свят е държавата да задава тона в икономиката.
Шефът на "Роснефт" безмилостно прогонва олигарсите от бизнеса, а преди известно време след уговорка с Путин върна на държавата и липсващите акции за юридическо контролно мнозинство в "Газпром". Нищо чудно, защото Сечин изпитва открита антипатия към шефа на "Газпром" Алексей Милер. Всъщност сега, заедно с втория по големина газов производител "Новатек", Сечин е на път да пречупи монопола на "Газпром". Експерти от цял свят отдавна настояват за това. Така че в този смисъл Игор Сечин е не само "Игор Грозни", както го наричат в Русия. С атаката си срещу "Газпром" Сечин се превръща в онази сила (по Гьотевия "Фауст"), която се стреми към злото, но понякога създава и добро.
По „Дойче веле“

Станете почитател на Класа