МВФ свали наполовина прогнозата си за растежа на Германия

Международният валутен фонд свали наполовина до 0,3 % прогнозата си за растежа на Германия през 2013 г. „поради все още значителната несигурност в еврозоната“ и предупреди икономическата сила „да не прекалява“ с фискалната консолидация. В годишния си преглед на германската икономика МВФ цитира като причина за оценката си „продължаваща рецесия“ в еврозоната и спадащия германски износ за други членки на валутния съюз.
Икономическото министерство в Берлин обаче още държи на прогнозата си за растеж от 0,5 % за годината. Колкото по-дълго се възстановява икономиката на еврозоната, толкова по-силно ще бъде ударена германската икономика поради затруднения за износ и по-малко свободни работни места. „Друг важен източник на риск е увеличаването на финансовия стрес в района, който може да взаимодейства с вече слабото търсене и несигурността, за да утежни последиците за икономиката на страната чрез търговски и финансови канали“, предупреди МВФ.
Според институцията Германия е направила всички верни стъпки за съкращаване на бюджетния си дефицит, но „трябва да избегне прекаляването“ с фискалната консолидация поради последваща опасност от рецесия заради слабия икономически растеж. Все пак като цяло Германия си остава „остров на стабилността“ за еврозоната, тъй като инвеститорите се тълпят за нейните облигации, а „здравите финанси представляват буфер срещу външни удари по региона“.
МВФ похвали и „ключовата роля“ на Германия в оформянето на политиката и задълбочаването на интеграцията в еврозоната.
По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа