Ще завладее ли Русия и гръцкия газов сектор?

Русия е на път да сложи ръка и върху гръцкия енергиен сектор. Руски компании са фаворити за приватизацията на гръцките енергийни дружества. Атина се опасява от руски контрол върху гръцката газова мрежа.
Гърция е принудена частично да приватизира енергийния си сектор, за да може да се справи с тежката финансова криза. Фаворити за покупката на държавното газово дружество ДЕПА и газовия оператор ДЕСФА са две руски компании - Газпром и Негуснефт от консорциума Синтез. Атина може и да предпочита други купувачи, но е длъжна да приеме най-изгодните от офертите на кандидатите.
В Атина се опасяват, че руското надмощие може да застраши Транс-Адриатическия тръбопровод, по който трябва да потече газ от Азербайджан през Гърция и Албания към Южна Италия. Този коридор трябва да намали зависимостта на европейските държави от руските газови доставки. Тръбопроводът конкурира отчасти проекта Набуко-Запад, който трябва да преминава през България към Австрия. Гръцкото правителство се опитва да убеди азербайджанската държавна енергийна компания Сокар да предложи по-висока цена за газопреносната мрежа, собственост на ДЕСФА. Но засега Баку дава само 450 милиона евро, които остават далеч под предложената сума от руснаците.
Чрез дъщерната си фирма Негуснефт Газпром включи и концерна Синтез в офертите за гръките ДЕПА и ДЕСФА. Синтез твърди, че се явява на търга като независимо частно дружество. Според агенция Интерфакс обаче същият "частен" концерн възнамерявал да финансира покупката чрез кредит от...Газпром! Синтез е конгломерат от фирми под контрола на магната Леонид Лебедев с интереси в петролния бранш, газовите доставки и сделките с недвижими имоти. В същото време Синтез е тясно свързан икономически с Газпром и дори купува от него повече природен газ, отколкото Газпром изнася за Гърция.
В заключителната фаза от подаването на офертите Газпром пусна в ход тежката си артилерия - за 2 месеца президентът на руския газов монополист Алексей Милер посети Атина 3 пъти за разговори с представители на гръцкото правителство. Включително с помощта на закани, например за оттегляне от приватизационната процедура, шефът на Газпром успя да си издейства някои отстъпки, като тази за намаляване на гаранцията от 20 на 10 на сто от продажната цена.
Идеалният вариант за Атина е собственик на газопреносната мрежа на ДЕСФА да стане азербайджанският концерн Сокар. Гръцкият премиер Антонис Самарас посети Баку и се опита да убеди азербайджанския държавен концерн да коригира офертата си. Сокар обаче държи на предложението си. Това дава предимство на руския концерн Синтез. Затова е възможно правителството в Атина да удължи срока за подаване на оферти, както това вече беше направено и за ДЕПА.
По „Дойче веле”
 

Станете почитател на Класа