Китай отвърна на Брюксел с антидъмпингови проби за европейското вино

Китай започна разследване за дъмпинговите цени и субсидиите за внасяното от ЕС вино само ден след като Брюксел наложи антидъмпингови мита върху китайските соларни панели. ЕС твърди, че дъмпинговите цени на китайските соларни панели удрят местните прпоизводители. Китай отговаря, че „твърдо се противопоставя на несправедливите мита” от ЕС. „Надяваме се, че Европейският съюз ще демонстрира честност и гъвкавост и ще намери приемливо и за двете страни решение чрез консултации”, заяви в декларация говорителят на търговското министерство на КНР Шън Данян.
Търговското министерство не съобщи подробности за обхвата или срока на своето антидъмпингово разследване на внасяното вино от ЕС. Но през последните години консумацията на вино в страната нараства и Китай вече е сред големите пазари на вино.
Китай е най-големият производител в света на соларни панели и през 2011 г. изнесе в ЕС панели за 21 милиарда евро. Но този търговски успех е помрачен от твърдения, че цените му удрят несправедливо местните производители. Еврокомисарят по търговията Карел де Гухт заяви във вторник, че цените на китайските соларни панели в ЕС трябва да са с 88 на сто по-високи. И въпреки съпротивата на някои страни като Германия Брюксел наложи временни антидъмпингови мита на китайския внос в сила от 6 юни, но по-ниски от първоначално планираните. Те ще бъдат средно 11,8 % в началото и до два месеца могат да достигнат първоначално заявените 47,6 на сто.
По Би Би Си
 

Станете почитател на Класа