Корупционна афера свали премиера на Чехия

Заради скандала, забъркан от шефката на кабинета му Яна Нагиова (на снимката), чешкият премиер подаде оставка. Твърди се, че Нагиова е замесена в корупционна афера. Освен това била поръчала незаконно следене на премиерската съпруга. Миналата седмица бе проведена невиждана досега полицейска акция - претърсени бяха над 30 обекта, сред които частни домове, сградата на правителството и няколко министерства в Прага и бяха конфискувани близо 5 милиона евро и няколко килограма злато. В края на акцията полицията арестува седем политици от управляващата партия, сред които бивши министри и бивш шеф на военното разузнаване. Междувременно срещу всички тях са повдигнати обвинения. Освен това е задържана и шефката на кабинета на премиера Петер Нечас, която медиите определят като неговата "дясна ръка".
Яна Нагиова е всъщност главната обвиняема. Твърди се, че тя е уредила отказ от депутатски мандати на трима неудобни за управляващата партия народни представители в замяна на длъжности в ръководството на държавни компании. Освен това по данни на Чешкото управление за борба срещу организираната престъпност Нагиова е координирала незаконна дейност на военното разузнаване, организирало следенето на три лица. Сред следените е и съпругата на премиера Радка Нечас, която от известно време насам не живее заедно с мъжа си. Според разследващите Яна Нагиова е поръчала следенето ѝ по лични мотиви. По данни, получени по време на разследването, именно Нагиова е подтикнала премиера да се раздели със съпругата си.
Режисьорът Томас Свобода, който обича да поставя политически сатири, казва: "През есента със сигурност ще има театрална постановка, вдъхновена от този скандал. Обещавам.“
Президентът Милош Земан реагира доста по-сериозно: "Според мен обвиненията са крайно тежки. По данни на полицията за тях има солидни доказателства", каза той, призовавайки индиректно премиера да подаде оставка. В неделя вечерта Петер Нечас се видя принуден да откликне на този призив - той не удържа на натиска и обяви, че подава оставка.
По „Дойче веле“

Станете почитател на Класа