Провал на плана на ЕС за намаляване на зависимостта от руски газ

Намеренията на ЕС да намали зависимостта на южноевропейските членки от руски газ се сринаха със смъртта на тръбопровода „Набуко“. Австрийската фирма ОMV, която е част от консорциума „Набуко“, съобщи в сряда, че доставчикът Азербайджан е предпочел конкурентния проект ТАП. Европейската комисия отказа коментар, преди да получи официално съобщение от Баку. В миналото Брюксел казваше, че няма значение дали „Набуко запад“ или ТАП ще бъде реализиран, защото и двата съответстват на идеята за „южен коридор“ - да се изпомпва газ директно от Каспийско море до Европа, като се заобикаля Русия. До 5 г. двата тръбопровода трябваше да снабдят ЕС с около 10 милиарда кубически метра годишно от Каспийско море.
Но има огромна разлика. ТАП ще минава от турската граница през Гърция, Албания и Адриатическо море до Италия. Докато „Набуко“ трябваше да минава от Турция през България, Румъния и Унгария до Австрия. Гърция зависи от руски газ за 58% от потреблението си, докато Италия – само за 22 на сто. И двете не пострадаха от руско-украинската газова криза през 2009 г. Но в България, която зависи 100 на сто от руския газ, кризата се усети сериозно. Зависимостта е висока също в Унгария (56 на сто) и Австрия (52%).
Както ТАП, така и „Набуко запад“ са по-малко амбициозни от оригиналния проект на ЕС „Набуко класик“, който трябваше да докара до Австрия 31 милиарда кубически метра годишно от Азербайджан, Иран и Туркменистан, но се провали миналата година. От своя страна, азербайджанският президент Илхам Алиев съобщи в Брюксел миналата седмица, че разполага с огромни запаси от газ, голяма част от които са предназначени за Европа. Но според наблюдатели той ги използва, за да получи политически отстъпки.
По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа